Brokolice – pomocník nejen proti rakovině
brokoliceEvžena Janovská
Jedinečný komplex zdraví prospěšných látek
Brokolice obsahuje kvercentin, glutathion, beta karoten, indoly, vitamín C a další antioxidanty. Je bohatým zdrojem chrómu, hořčíku a draslíku, pomáhá regulovat stálou hladinu glukózy v krvi, je prevencí proti onemocněním srdce a cév, snižuje krevní tlak, při otocích pomáhá vylučovat nadbytečnou vodu z těla. Brokolice díky vysokému obsahu vlákniny a nízkému obsahu kalorií pomáhá při hubnutí. Látky obsažené v brokolici mají zvýšený účinek ve spojení s biotinem. Zdroji biotinu jsou rajčata, ořechy, špenát, avokádo, hnědá rýže. Látky obsažené v brokolici pomáhají proti stresu.
Pomocník v prevenci proti rakovině
Brokolice obsahuje velké množství sulforafanu, látky se silnými protirakovinnými účinky. Vědci z USA objevili v brokolici chemickou látku I3C, která je obsažená také v květáku a zelí. Tato látka dokáže zabránit předávání poškozených genetických informací na další generace buněk a tím zabránit rakovinnému bujení v samém počátku. Rakovina vzniká ze zdravých buněk, jejichž DNA je poškozena volnými radikály. Brokolice je výbornou prevencí proti rakovině prsu, látky obsažené v brokolici zrychlují odstranění estrogenu z těla a tím snižují riziko vzniku rakoviny prsu. Brokolice působí preventivně proti rakovině také posilováním imunitního systému. Posílení imunitního systému hraje klíčovou roli v prevenci proti rakovině, silný imunitní systém si dokáže poradit s vetřelci, i s buňkami s poškozenou DNA, a tak zabránit vzniku rakoviny.
Brokolice v kuchyni
Kupujeme čerstvou brokolici, starší brokolice je ovadlá, s nahnědlými listy a růžičkami. Brokolici je třeba zkonzumovat co nejdříve, již během tří dnů žloutne, ztrácí cenné látky a po uvaření má nahořklou chuť. Brokolici používáme syrovou do salátů nebo jako zeleninovou přílohu, přidáváme ji do zeleninových pokrmů, polévek. Nejšetrnější způsob tepelné úpravy brokolice je vaření v páře, příp. v malém množství osolené vody cca 5 minut.
Recepty
Brokolicová polévka (1 porce)
Suroviny: 100 g brokolice, 1 polévková lžíce (10 g) másla, 10 g cibule 100 ml mléka, sůl, pepř, muškátový ořech, 1 vejce.
Postup: Brokolici očistíme, omyjeme, rozdělíme na růžičky a vaříme v hrnci s vodou do měkka. Na másle necháme zesklovatět oloupanou, najemno nakrájenou cibuli. K cibuli přidáme brokolici i vodu, ve které se brokolice vařila, mléko, sůl, pepř, muškátový ořech a necháme přivést mléko k varu. Odstavíme z plotny a přidáme vejce.
Zapečená brokolice s bramborami (1 porce)
Suroviny: 200 g brokolice, 100 g brambor, 3 stroužky česneku, 150 ml 12% zakysané smetany, 1 vejce, sůl, pepř, muškátový ořech, 5 g másla (vymazání), 5 g 30% eidamu.
Postup: Oškrábané, na kolečka nakrájené brambory vaříme ve vodě do polo měkka. V hrnku smícháme vejce se solí, pepřem, muškátovým ořechem a smetanou. Zapékací misku vymažeme máslem, poklademe brambory, očištěnou, omytou, na růžičky rozdělenou brokolicí, přidáme utřený česnek, zalijeme směsí vejce, koření, smetany a dáme péci do vyhřáté trouby na cca 10 minut. Potom vypneme troubu a posypeme nastrouhaným sýrem.
Evžena Janovská
Nenapravitelná kukačka
Děti milují pohádky. Milují ten kouzelný svět skřítků, princů, princezen, víl, čarodějek, vodníků a dalších pohádkových bytostí. Moje pohádka je zavede do Stříbrného lesa, kde mluví ptáci i zvířata a kde žije čarodějka Roxana.
Evžena Janovská
Proč volit Ing. Andreje Babiše?
Druhé kolo prezidentských voleb vstupuje do finále a spolu s ním i napětí, které panuje v souvislosti s volbami. Stále více je zřejmé, že Pětikoalice si nepřeje mít na Pražském Hradě Ing. Andreje Babiše.
Evžena Janovská
Prezident republiky nevykonává pouze reprezentativní funkci
Mnozí lidé hodnotí prezidenta podle toho, jak je atraktivní, jakým působí dojmem. Prezident ČR má v rukou velkou moc. Spíše než na jeho zevnějšku záleží na jeho názorech, postojích.
Evžena Janovská
Volte srdcem
Blíží se volby a spolu s nimi i otázka, koho volit. Nejprve je však nutné si položit otázku, zda chcete opravdovou změnu. Pokud ano, nevolte stejné strany a hnutí.
Evžena Janovská
Proč se ne(nechat) očkovat?
Ochrana zdraví je v současné době důležitější než jindy. Jako snadná cesta, jak si ochránit zdraví, se nabízí očkování. Nemusíme se nikde registrovat ani čekat, stačí si zajít do některých obchodních center nebo nádraží.
Evžena Janovská
Tipy na posílení imunitního systému
Silný imunitní systém drží daleko od nás bakterie i všechny viry. Jeho síla rozhoduje o tom, zda onemocníme či ne. V současné době je více než kdy jindy nutné zlepšit svou imunitu a tím i zdraví. V článku najdete tipy, jak na to.
Evžena Janovská
Přepíšeme dějiny?
V pátek jsme oslavili 75. výročí konce druhé světové války a spolu s ním i naše osvobození od německých nacistů. Nenávist některých regionálních politiků vůči Rusku se bohužel nezastaví ani před přepisováním dějin.
Evžena Janovská
Je možné splnit novoroční předsevzetí?
S novým rokem přichází touha něco v životě změnit, vylepšit. Nový rok má v sobě symboliku nového začátku, a tak si dáváme v první den roku různá předsevzetí, která nám málokdy vydrží do konce ledna. Proč se nám nedaří plnit naše novoroční předsevzetí? Je možné je splnit?
Evžena Janovská
Bylinky pro dobrou náladu i dobrý spánek
Bylinky nám pomáhají již od nepaměti, jsou osvědčenými pomocníky proti depresi, stresu, vyčerpání, nespavosti. Díky nim si mnohdy můžeme pomoci sami. Podívejme se na známé i méně známé bylinky pro duševní pohodu, dobrou náladu i dobrý spánek.
Evžena Janovská
Pro zdravé kosti je třeba nejen vápník
Pro zdravé kosti je třeba vápník, je stále dokola omílaná informace, která se stala téměř reklamním sloganem. Není to však tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát.
Evžena Janovská
Jahody nejen pro hubnutí
Toto chutné a zdravé ovoce znali již pravěcí lidé, ve starověkém Římě byly považovány za lahůdku, ve středověku nesměly chybět na zámeckých hostinách. Díky minimálnímu obsahu kalorií si dopřát i větší množství jahod a navíc mají sladkou chuť.
Evžena Janovská
Glukózo-fruktózový sirup pro naše zdraví?
Glukózo-fruktózový sirup je považován za neškodný pro naše zdraví. Jedná se přece o přirozený zdroj glukózy a fruktózy! Jenže pravda je poněkud jiná.
Evžena Janovská
Nordic walking – víc než chůze
Potkáváme dříve narozené jedince a obézní jedince jak se opírají o hole, podobné lyžařským holím. To není nordic walking, ale parodie na něho. Z toho vznikl mýtus, že nordic walking je pouze pro dříve narozené jedince a pro velmi obézní lidi, aby chůze byla pro ně pohodlnější. Hůlky nordic walkingu nejsou pro to, abychom se měli o co opírat, ale pro to, aby byly při chůzi uvedeny do činnosti svaly horní poloviny těla.
Evžena Janovská
Proč je dobré číst složení výrobků na obalu
Pro alergiky a celiaky je nutností všímat si složení výrobků na obalu. Je to pro ně otázka zdraví nebo nemoci. A nejen pro ně. I běžní spotřebitelé, kteří nemají žádná dietní omezení, by si měli všímat, co dávají do svého nákupního vozíku. Kvalita potravin ovlivňuje zdraví a zdraví ovlivňuje kvalitu života.
Evžena Janovská
Zima bez nachlazení? Jde to!
Zima je zatěžkávací zkouškou našeho imunitního systému, ne kvůli chladnému počasí, jak by se mohlo na první pohled zdát, ale kvůli nižší hladině vitamínu D v našem těle. Staré, známé přísloví říká: „Kam nechodí slunce, tam chodí lékař.“ Současná věda dala tomuto přísloví za pravdu. Sluncem je zde myšleno denní světlo nejen v teplých slunných dnech, ale i v chladných či mrazivých dnech, kdy je zataženo.
Evžena Janovská
Proč tloustneme?
Výběr jídla, velikost porcí i způsob života záleží na našem myšlení. V hlavě začíná nejen hubnutí, ale i tloustnutí. Je několik příčin, proč sáhneme po nezdravém jídle.
Evžena Janovská
Zelený čaj – nápoj pro zdraví i štíhlou linii
Zelený čaj je známý jako silný antioxidant, zbavuje tělo škodlivých látek, posiluje imunitu a brzdí proces stárnutí. Vyrábí se ze zelených, kožovitých listů čajovníku. Čajovník patří k rodu kaméliovitých, dorůstá do výšky 20 m. Daří se mu v tropickém i subtropickém pásmu, má rád slunná místa s dostatkem deště.
Evžena Janovská
Strava – významný pomocník při léčbě rakoviny
Slovo rakovina patří mezi ta slova, která vzbuzují strach, není se čemu divit, rakovina patří mezi smrtelná onemocnění. Nejlepší je prevence, ale ani tehdy, když se dostaví onemocnění, nejsme bezmocní, rakovina je naštěstí vyléčitelná. Vhodná strava může významným způsobem pomoci při léčbě rakoviny.
- Počet článků 19
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1888x