- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
brokoliceEvžena Janovská
Jedinečný komplex zdraví prospěšných látek
Brokolice obsahuje kvercentin, glutathion, beta karoten, indoly, vitamín C a další antioxidanty. Je bohatým zdrojem chrómu, hořčíku a draslíku, pomáhá regulovat stálou hladinu glukózy v krvi, je prevencí proti onemocněním srdce a cév, snižuje krevní tlak, při otocích pomáhá vylučovat nadbytečnou vodu z těla. Brokolice díky vysokému obsahu vlákniny a nízkému obsahu kalorií pomáhá při hubnutí. Látky obsažené v brokolici mají zvýšený účinek ve spojení s biotinem. Zdroji biotinu jsou rajčata, ořechy, špenát, avokádo, hnědá rýže. Látky obsažené v brokolici pomáhají proti stresu.
Pomocník v prevenci proti rakovině
Brokolice obsahuje velké množství sulforafanu, látky se silnými protirakovinnými účinky. Vědci z USA objevili v brokolici chemickou látku I3C, která je obsažená také v květáku a zelí. Tato látka dokáže zabránit předávání poškozených genetických informací na další generace buněk a tím zabránit rakovinnému bujení v samém počátku. Rakovina vzniká ze zdravých buněk, jejichž DNA je poškozena volnými radikály. Brokolice je výbornou prevencí proti rakovině prsu, látky obsažené v brokolici zrychlují odstranění estrogenu z těla a tím snižují riziko vzniku rakoviny prsu. Brokolice působí preventivně proti rakovině také posilováním imunitního systému. Posílení imunitního systému hraje klíčovou roli v prevenci proti rakovině, silný imunitní systém si dokáže poradit s vetřelci, i s buňkami s poškozenou DNA, a tak zabránit vzniku rakoviny.
Brokolice v kuchyni
Kupujeme čerstvou brokolici, starší brokolice je ovadlá, s nahnědlými listy a růžičkami. Brokolici je třeba zkonzumovat co nejdříve, již během tří dnů žloutne, ztrácí cenné látky a po uvaření má nahořklou chuť. Brokolici používáme syrovou do salátů nebo jako zeleninovou přílohu, přidáváme ji do zeleninových pokrmů, polévek. Nejšetrnější způsob tepelné úpravy brokolice je vaření v páře, příp. v malém množství osolené vody cca 5 minut.
Recepty
Brokolicová polévka (1 porce)
Suroviny: 100 g brokolice, 1 polévková lžíce (10 g) másla, 10 g cibule 100 ml mléka, sůl, pepř, muškátový ořech, 1 vejce.
Postup: Brokolici očistíme, omyjeme, rozdělíme na růžičky a vaříme v hrnci s vodou do měkka. Na másle necháme zesklovatět oloupanou, najemno nakrájenou cibuli. K cibuli přidáme brokolici i vodu, ve které se brokolice vařila, mléko, sůl, pepř, muškátový ořech a necháme přivést mléko k varu. Odstavíme z plotny a přidáme vejce.
Zapečená brokolice s bramborami (1 porce)
Suroviny: 200 g brokolice, 100 g brambor, 3 stroužky česneku, 150 ml 12% zakysané smetany, 1 vejce, sůl, pepř, muškátový ořech, 5 g másla (vymazání), 5 g 30% eidamu.
Postup: Oškrábané, na kolečka nakrájené brambory vaříme ve vodě do polo měkka. V hrnku smícháme vejce se solí, pepřem, muškátovým ořechem a smetanou. Zapékací misku vymažeme máslem, poklademe brambory, očištěnou, omytou, na růžičky rozdělenou brokolicí, přidáme utřený česnek, zalijeme směsí vejce, koření, smetany a dáme péci do vyhřáté trouby na cca 10 minut. Potom vypneme troubu a posypeme nastrouhaným sýrem.