Brokolice – pomocník nejen proti rakovině

Brokolice patří mezi nejzdravější potraviny, vděčí za to svým účinkům na naše tělo. Tato brukvovitá zelenina, pocházející z oblasti Středomoří byla v naší republice dlouho neznámá, dokud vědci neobjevili její účinky na náš organismus.

brokoliceEvžena Janovská

Jedinečný komplex zdraví prospěšných látek

Brokolice obsahuje kvercentin, glutathion, beta karoten, indoly, vitamín C a další antioxidanty. Je bohatým zdrojem chrómu, hořčíku a draslíku, pomáhá regulovat stálou hladinu glukózy v krvi, je prevencí proti onemocněním srdce a cév, snižuje krevní tlak, při otocích pomáhá vylučovat nadbytečnou vodu z těla. Brokolice díky vysokému obsahu vlákniny a nízkému obsahu kalorií pomáhá při hubnutí. Látky obsažené v brokolici mají zvýšený účinek ve spojení s biotinem. Zdroji biotinu jsou rajčata, ořechy, špenát, avokádo, hnědá rýže. Látky obsažené v brokolici pomáhají proti stresu.

Pomocník v prevenci proti rakovině

Brokolice obsahuje velké množství sulforafanu, látky se silnými protirakovinnými účinky. Vědci z USA objevili v brokolici chemickou látku I3C, která je obsažená také v květáku a zelí. Tato látka dokáže zabránit předávání poškozených genetických informací na další generace buněk a tím zabránit rakovinnému bujení v samém počátku. Rakovina vzniká ze zdravých buněk, jejichž DNA je poškozena volnými radikály. Brokolice je výbornou prevencí proti rakovině prsu, látky obsažené v brokolici zrychlují odstranění estrogenu z těla a tím snižují riziko vzniku rakoviny prsu. Brokolice působí preventivně proti rakovině také posilováním imunitního systému. Posílení imunitního systému hraje klíčovou roli v prevenci proti rakovině, silný imunitní systém si dokáže poradit s vetřelci, i s buňkami s poškozenou DNA, a tak zabránit vzniku rakoviny.

Brokolice v kuchyni

Kupujeme čerstvou brokolici, starší brokolice je ovadlá, s nahnědlými listy a růžičkami. Brokolici je třeba zkonzumovat co nejdříve, již během tří dnů žloutne, ztrácí cenné látky a po uvaření má nahořklou chuť. Brokolici používáme syrovou do salátů nebo jako zeleninovou přílohu, přidáváme ji do zeleninových pokrmů, polévek. Nejšetrnější způsob tepelné úpravy brokolice je vaření v páře, příp. v malém množství osolené vody cca 5 minut.

Recepty

Brokolicová polévka (1 porce)               

Suroviny: 100 g brokolice, 1 polévková lžíce (10 g) másla, 10 g cibule 100 ml mléka, sůl, pepř, muškátový ořech, 1 vejce.

Postup: Brokolici očistíme, omyjeme, rozdělíme na růžičky a vaříme v hrnci s vodou do měkka. Na másle necháme zesklovatět oloupanou, najemno nakrájenou cibuli. K cibuli přidáme brokolici i vodu, ve které se brokolice vařila, mléko, sůl, pepř, muškátový ořech a necháme přivést mléko k varu. Odstavíme z plotny a přidáme vejce.

 

Zapečená brokolice s bramborami (1 porce)      

Suroviny: 200 g brokolice, 100 g brambor, 3 stroužky česneku, 150 ml 12% zakysané smetany, 1 vejce, sůl, pepř, muškátový ořech, 5 g másla (vymazání), 5 g 30% eidamu.

 Postup: Oškrábané, na kolečka nakrájené brambory vaříme ve vodě do polo měkka. V hrnku smícháme vejce se solí, pepřem, muškátovým ořechem a smetanou. Zapékací misku vymažeme máslem, poklademe brambory, očištěnou, omytou, na růžičky rozdělenou brokolicí, přidáme utřený česnek, zalijeme směsí vejce, koření, smetany a dáme péci do vyhřáté trouby na cca 10 minut. Potom vypneme troubu a posypeme nastrouhaným sýrem.

 

 

 

 

 

Autor: Evžena Janovská | čtvrtek 14.11.2013 11:49 | karma článku: 6,18 | přečteno: 267x
  • Další články autora

Evžena Janovská

Nenapravitelná kukačka

16.7.2023 v 21:36 | Karma: 4,69

Evžena Janovská

Volte srdcem

7.10.2021 v 4:02 | Karma: 8,59

Evžena Janovská

Proč se ne(nechat) očkovat?

29.8.2021 v 23:50 | Karma: 24,74

Evžena Janovská

Přepíšeme dějiny?

11.5.2020 v 16:55 | Karma: 35,60

Evžena Janovská

Jahody nejen pro hubnutí

25.5.2014 v 20:16 | Karma: 11,16

Evžena Janovská

Zima bez nachlazení? Jde to!

4.12.2013 v 20:20 | Karma: 11,33

Evžena Janovská

Proč tloustneme?

19.11.2013 v 6:05 | Karma: 5,09
  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1888x
Jsem rodačka z Prahy. Jako nutriční terapeutka se zajímám o výživu, zdravý životní styl a o vše, co s ním souvisí. Se zdravým životním stylem souvisí i zdraví naší peněženky. Kdo se utápí v dluzích, žije v chronickém stresu. To se negativně podepíše na jeho psychickém a následně i fyzickém zdraví. .Jako zvídavá žena se zajímám o dění kolem sebe, historii, kulturu, literaturu, krásu, přírodu, ruční práce. 

 

Seznam rubrik

Oblíbené stránky