Zima bez nachlazení? Jde to!

4. 12. 2013 20:20:15
Zima je zatěžkávací zkouškou našeho imunitního systému, ne kvůli chladnému počasí, jak by se mohlo na první pohled zdát, ale kvůli nižší hladině vitamínu D v našem těle. Staré, známé přísloví říká: „Kam nechodí slunce, tam chodí lékař.“ Současná věda dala tomuto přísloví za pravdu. Sluncem je zde myšleno denní světlo nejen v teplých slunných dnech, ale i v chladných či mrazivých dnech, kdy je zataženo.
Kam nechodí slunce, tam chodí lékař.
Kam nechodí slunce, tam chodí lékař.

Vitamín D je nezbytný nejen pro náš imunitní systém

Vitamín D je potřebný nejen pro zdravé kosti, ale i pro dobře fungující imunitu. Vitamín D aktivuje T buňky imunitního systému k boji proti infekci. Bez dostatečného příjmu vitamínu D jsou T buňky neaktivní a náš imunitní systém je proti infekcím téměř bezbranný. Kromě toho vitamín D brání nadměrné tvorbě zánětlivých cytokinů, podporuje tvorbu peptidů s antimikrobiálními účinky, které jsou součástí buněk imunitního systému, a potlačuje nežádoucí autoimunitní reakce.

Vitamín D je spojován také s prevencí proti mnoha vážným onemocněním, jako je např. rakovina, onemocnění srdce, cév, diabetes mellitus, roztroušená skleróza, revmatoidní artritida. Vitamín D může být nazýván vitamínem štíhlosti, sluneční záření podporuje ztrátu tělesného tuku aktivací vitamínu D přijatého potravou do účinné formy.

Nové výzkumy objevily další účinek tohoto vitamínu. Vitamín D zpomaluje stárnutí zvýšením aktivity telomerázy (enzym, který zabezpečuje obnovu telomery v kmenových buňkách imunitního systému, buňky imunitního systému (bílé krvinky) jsou jediné buňky, které si zachovávají schopnost obnovy telomery, ostatní tkáně tuto schopnost po narození ztrácejí). Telomery jsou koncové oblasti chromozomů, které chrání úseky nukleových kyselin před ztrátou, poškozením, chybnými kombinacemi i přepisem genetické informace během dělení buněk. Procesem neustálého dělení buněk se časem telomery odbourávají a tím se zkracují. Zkrátí-li se délka telomery pod minimální kritickou hodnotu, chromozomy ztrácejí část genetických informací a tím i schopnost dělení a buňky se již dále neobnovují. Projevem zkracování telomery je snížená schopnost buněk, nárůst nemocnosti, stárnutí. Tímto způsobem má vitamín D vliv nejen na imunitu, ale i na proces stárnutí, který lze zpomalit. A to díky zvýšení aktivity telomerázy, která zpomalí proces zkracování telomery. Vitamín D hraje významnou roli v ochraně telomery před zkracováním, je tedy jeden z přirozených faktorů dlouhověkosti. Nedostatečná aktivita telomerázy a zrychlené zkracování telomery byla vědci pozorována u lidí s obezitou, onemocněním srdce a cév, diabetem, revmatoidní artritidou, depresí.

Doporučovaná denní dávka vitamínu D je pro dospělé 200 mezinárodních jednotek (IU), pro osoby ve věku 51-70 let 400 IU a pro starší než 70 let je to 600 IU. Nejnovější studie potvrzují jako efektivní a bezpečné dávky i na úrovni okolo 1000 - 4000 IU. Extrémně vysoké dávky vitamínu D mohou být škodlivé a způsobit patologické zvýšení hladiny vápníku v krvi, které může navodit svalové křeče, ukládání fosforečnanu vápenatého v ledvinách apod. Zdroji vitamínu D jsou říční i mořské ryby, plody moře, vaječný žloutek. Naštěstí pro nás si tělo dokáže vyrobit většinu vitamínu D samo (základní látkou pro jeho výrobu je cholesterol), pokud přijímáme pokožkou dostatek slunečního světla. K tomu není potřeba trávit většinu dne venku, stačí jít denně na půl hodiny na čerstvý vzduch a vystavit obličej dennímu světlu. Lidé, kteří tráví většinu času v uzavřených místnostech a málo pobývají venku, trpí nedostatkem vitamínu D. Naše strava má obsahovat dostatek tuku, vitamín D je rozpustný v tucích.

Naši imunitu posílí nejen vitamín C

Vitamín C je známý jako klíčový vitamín pro dobré fungování imunitního systému. Vitamín C je potřebný pro tkáňové dýchání, podporuje vstřebávání železa, tvorbu bílých krvinek, a tím posiluje imunitní systém. Vitamín C patří mezi silné antioxidanty. Antioxidanty jsou látky, které chrání buňky před poškozením nestabilními molekulami, známými jako volné radikály. Antioxidanty neutralizují účinky volných radikálů a tím jim zabraňují poškodit buňky. Antioxidanty mohou zpomalit, a někdy dokonce zabránit vzniku rakoviny. Mezi antioxidanty patří kromě vitamínu C např. vitamín E, vitamín A, selen, zinek, lykopen. Zdroji vitamínu C jsou ovoce a zelenina, např. šípek, rakytník, citrusové plody, rajčata, brokolice, hlávkové zelí, špenát, kiwi, květák, rajčata, černý rybíz, jahody. K posílení imunity přispívá i vitamín B5, který má schopnost tlumit záněty. Zdroji tohoto vitamínu jsou kvasnice a pekařské droždí, kuřecí, telecí a rybí maso, ořechy a semena. Selen a zinek výrazně posilují náš imunitní systém, zinek také snižuje únavu a zvyšuje schopnost hojení ran. Zdroji selenu jsou ořechy, zejména para ořechy, vnitřnosti, ryby, korýši, celozrnné pečivo, kukuřice, cibule, droždí, bílá rýže. Zinek najdeme zejména v mase, vnitřnostech, rybách, sýrech, máku, celozrnných obilovinách, slunečnicových, dýňových a sezamových semínkách.

Zdravá střeva zdravá imunita

Velká část buněk imunitního systému, až 70 %, se nachází ve střevní sliznici. Na stav střevní sliznice mají výrazný vliv probiotika, tělu prospěšné bakterie, které příznivě ovlivňují stav střevní mikroflóry a starají se o to, aby ve střevě nepřežívaly škodlivé mikroorganismy. Probiotika posilují naši imunitu, udržují potřebné pH, čímž přispívají k dobrému stavu imunitních buněk a k posílení obranyschopnosti organismu. Můžeme je najít v zakysaných mléčných výrobcích, v kvašené zelenině, kysaném zelí. Podporou probiotik je vláknina, která jim slouží jako potrava. Mezi nepřátele probiotik patří stres, špatná životospráva, alkohol, kouření a také některé léky, např. antibiotika. Antibiotika neničí pouze škodlivé mikroorganismy, ale i probiotika. Při užívání antibiotik a cca týden po jejich užívání je třeba dodávat tělu probiotika i prebiotika (vlákninu, potravu pro tělu prospěšné bakterie).

Cukr a rafinované sacharidy – nepřátelé naší imunity

Cukr a sacharidy s vysokým glykemickým indexem potlačují činnost imunitního systému. Jako měřítko tohoto negativního jevu se používá leukocytický index (LI). LI je číslo, které ukazuje, kolik cizorodých mikroorganismů dokáže jedna bílá krvinka za hodinu pohltit. Leukocytický index 10 znamená, že každá bílá krvinka pohltila za danou hodinu 10 mikroorganismů. Průměrná hodnota LI je 14. Do patnácti minut po konzumaci 100 gramů rafinovaných sacharidů (mezi ně patří bílý řepný cukr, bílá pšeničná mouka a výrobky z ní), což je množství, které průměrný jedinec sní během večeře, klesne LI na hodnotu okolo 1,4. To znamená, že takový člověk během jediné čtvrthodiny ztratí 90 % své imunitní funkce. Tato snížená schopnost bílých krvinek pohlcovat cizorodé mikroorganismy může trvat dvě až pět hodin.

Pro posílení imunity je potřebný také dostatek vhodných tekutin, pravidelná strava a pravidelný pohyb, dostatek spánku, odpočinku a také relaxace, psychická pohoda. Psychický stav ovlivňuje funkci našeho imunitního systému.

Autor: Evžena Janovská | středa 4.12.2013 20:20 | karma článku: 11.33 | přečteno: 862x

Další články blogera

Evžena Janovská

Nenapravitelná kukačka

Děti milují pohádky. Milují ten kouzelný svět skřítků, princů, princezen, víl, čarodějek, vodníků a dalších pohádkových bytostí. Moje pohádka je zavede do Stříbrného lesa, kde mluví ptáci i zvířata a kde žije čarodějka Roxana.

16.7.2023 v 21:36 | Karma článku: 4.15 | Přečteno: 143 | Diskuse

Evžena Janovská

Proč volit Ing. Andreje Babiše?

Druhé kolo prezidentských voleb vstupuje do finále a spolu s ním i napětí, které panuje v souvislosti s volbami. Stále více je zřejmé, že Pětikoalice si nepřeje mít na Pražském Hradě Ing. Andreje Babiše.

26.1.2023 v 0:58 | Karma článku: 31.03 | Přečteno: 1599 | Diskuse

Evžena Janovská

Prezident republiky nevykonává pouze reprezentativní funkci

Mnozí lidé hodnotí prezidenta podle toho, jak je atraktivní, jakým působí dojmem. Prezident ČR má v rukou velkou moc. Spíše než na jeho zevnějšku záleží na jeho názorech, postojích.

12.1.2023 v 22:28 | Karma článku: 6.66 | Přečteno: 490 | Diskuse

Evžena Janovská

Volte srdcem

Blíží se volby a spolu s nimi i otázka, koho volit. Nejprve je však nutné si položit otázku, zda chcete opravdovou změnu. Pokud ano, nevolte stejné strany a hnutí.

7.10.2021 v 4:02 | Karma článku: 8.59 | Přečteno: 324 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 88 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.84 | Přečteno: 279 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.52 | Přečteno: 480 | Diskuse
Počet článků 19 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1887

Jsem rodačka z Prahy. Jako nutriční terapeutka se zajímám o výživu, zdravý životní styl a o vše, co s ním souvisí. Se zdravým životním stylem souvisí i zdraví naší peněženky. Kdo se utápí v dluzích, žije v chronickém stresu. To se negativně podepíše na jeho psychickém a následně i fyzickém zdraví. .Jako zvídavá žena se zajímám o dění kolem sebe, historii, kulturu, literaturu, krásu, přírodu, ruční práce. 

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...