- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
masný výrobek neobsahuje pouze masoEvžena Janovská
Na obalu je uvedeno něco jiného a něco jiného je napsáno pod slovem složení
Je to poněkud matoucí číst něco jiného na přední straně obalu a něco jiného na zadní straně obalu za slovem složení, často napsané velmi drobným písmem. Spotřebitelé, kteří nečtou složení výrobků na obalu, se mylně domnívají, že Surimi jsou krabí tyčinky, na přední straně obalu je přece velkým písmem napsáno Surimi krabí tyčinky. Ale když by si přečetli složení na zadní straně, dočetli by se: „tyčinky z krabího masa s krabí příchutí“. A to není totéž jako krabí maso, krabí maso, je krabí maso, ale tyčinky z krabího masa neobsahují pouze krabí maso.
Citronka sice vypadá jako citronová šťáva, ale je to voda, kyselina citronová a další chemické látky. Citronka obsahuje min. 0,4% šťávy z citronu, což je na 1 l vody 4 ml šťávy. 1 l Citronky stojí 16,- Kč, zatímco 1 l koncentrátu citronové šťávy (obsahuje 99,6 % šťávy z citronu), stojí 26,- Kč.
V regále lze najít různé druhy výrobků i ty, které tam nemají co dělat.
Například v regále s čokoládami lze najít kakaovo –mléčnou pochoutku, která nemá s čokoládou nic společného, snad jen to, že je umístěna v regále mezi čokoládami. Obsahuje 8 % kakaové hmoty s nižším množstvím tuků, česká norma říká, že výrobek, který obsahuje méně než 10 % kakaové hmoty, se nesmí nazývat čokoláda. Tak se sice skutečně nenazývá, ale je umístěn v regále mezi čokoládami. Další příklad: v regále mezi 100% džusy jsou ovocné nápoje (obsahují méně než 25% ovocné složky), např. Capri, obsahuje 4% šťávy z ovoce, antioxidanty, vodu.
Matoucí může být i vzhled výrobku
Při pohledu na vzhled mražené šunkové pizzy se šunkou se spotřebitel těší na šunku. Marně. V mražené šunkové pizze s šunkou, která je od stejného výrobce (číselný kód výrobce je umístěn na zadní straně obalu vlevo dole v elipse), přestože je koupená v různých supermarketech (liší se pouze obalem a cenou), je 0,02% šunky, což je 0,9 g šunky. To, co vypadá jako šunka, není šunka, ale výrobní salám.
Co je výrobní salám
Výrobní salám nenajdeme na pultech uzenářství nebo lahůdek ani v regálech supermarketů Najdeme ho však v hojném množství v mražené šunkové pizze s šunkou a v různých lahůdkářských výrobcích, např. salátech, aspicích, pomazánkách (např. grónská pomazánka). Hlavní složkou výrobního salámu je strojně oddělené drůbeží maso, (drůbeží skelety se pod velkým tlakem lisují a vznikne drůbeží separát), dalšími složkami jsou drůbeží kůže, vepřové kůže (jelikož jsou tvrdé, namočí se na 24 hodin do láku, nejen, aby změkly, ale aby nabyly na objemu), přidá se led (aby byl salám šťavnatý), stabilizátory barvy, emulgátory, koření, škroby, vše se umele a uvaří a salám je hotový. Výrobní cena1 kg výrobního salámu je 15,- Kč.
Masný výrobek není maso
Je-li na etiketě obalu uvedeno maso, musí výrobek obsahovat 100 % masa, což skutečně obsahuje, je to dáno legislativou. U masných výrobků je situace jiná, dle zákona nemusí masný výrobek obsahovat 100 % masa, a také ho obvykle neobsahuje, zato kromě různých látek obsahuje i glukózo-fruktózový sirup. Glukózo-fruktózový sirup není přírodní cukr, přestože tak bývá označován. Bývá též označován jako glukózový sirup, fruktózový sirup. Významnou složkou glukózo-fruktózového sirupu je fruktóza. Fruktóza se metabolizuje pouze v játrech na tuk, který se ukládá hlavně v oblasti břicha jako útrobní tuk. Výsledkem je obezita, vznik metabolických onemocnění včetně diabetu 2. typu, ztučnění jater, zvýšení hladiny kyseliny močové v krvi. Fruktóza podporuje chuť k jídlu, některé vědecké studie dokonce zjistily, že fruktóza snižuje citlivost leptinu, hormonu sytosti, tím působí větší pocit hladu a následné přejídání se a tloustnutí a vyšší riziko všech nemocí způsobených obezitou. V ovoci je sice také fruktóza, ale kromě ní je v ovoci obsažena vláknina a další látky, které neutralizují škodlivý vliv fruktózy.
Pozor na glutamát
Glutamát je jednou z hodně používaných chemických látek. Glutamát je sodná sůl kyseliny glutamové, používaná jako zvýrazňovač chuti. Vyskytuje se v mnoha potravinových výrobcích (např. v sójové omáčce) pod různým označením, hydrolyzované proteiny, kvasničný extrakt, sójový extrakt, E620 – E625. Glutamát je aminokyselina, vyskytující se v určitém množství v mozku savců, i člověka, kde funguje jako hlavní přenašeč nervových vzruchů. Vyvolává a ovlivňuje mnoho fyziologických procesů v mozku, např. reguluje procesy učení, paměti, přenos bolestivých podnětů, pohybovou koordinaci. Konzumací potravin obsahujících glutamát, se glutamát dostává do krve a odtud i do mozku, čímž se zvýší jeho koncentrace v mozku. Nadměrná koncentrace glutamátu v mozku je toxická, projevuje se např. syndromem čínské restaurace (vysoký krevní tlak, zrychlený tep, zrudnutí v obličeji), chronickou bolestí, migrénami, epileptickými záchvaty, depresí, u dětí autismem, poruchami učení. Glutamát má silnější účinky v tekutých formách, např. omáčkách, polévkách nápojích, rychleji se vstřebá a rychleji se dostává do krve.
Rady pro spotřebitele