Nordic walking – víc než chůze

18. 02. 2014 20:10:39
Potkáváme dříve narozené jedince a obézní jedince jak se opírají o hole, podobné lyžařským holím. To není nordic walking, ale parodie na něho. Z toho vznikl mýtus, že nordic walking je pouze pro dříve narozené jedince a pro velmi obézní lidi, aby chůze byla pro ně pohodlnější. Hůlky nordic walkingu nejsou pro to, abychom se měli o co opírat, ale pro to, aby byly při chůzi uvedeny do činnosti svaly horní poloviny těla.
nordic walking
nordic walkingEvžena Janovská

Co je nordic walking a jak vznikl

Nordic walking (doslovný překlad severská chůze) je typ chůze při které se používají speciální hůlky. Nordic walking vznikl ve Finsku, jako doplňkový trénink finských běžců na lyžích, aby jim pomohl udržovat vytrvalost a sílu v horní části těla i mimo sezónu. Běh na lyžích, na rozdíl od běhu, chůze, jízdě na kole nebo pěší turistiky vyžaduje rozsáhlé využití svalů horní i spodní části těla. Nordic walking si brzy získal oblibu mezi širokou veřejností. Rozšířil se nejen po celé Skandinávii, ale i po celé Evropě, velmi oblíbený je v Německu. Je velmi oblíbený mezi skandinávskými sportovci, kteří díky podávají větší sportovní výkon. Nordic walking není jen pro vrcholové sportovce, běžkaře na lyžích a biatlonisty, mohou ho provozovat nejen fyzicky zdatní jedinci ale i senioři a lidé se sníženou fyzickou kondicí. Nordic walking lze provozovat za každého počasí 365 dní v roce.

Nezbytné správné vybavení a správná technika

Nejsou hole jako hole, pro nordic walking nelze používat jakékoli hůlky, např. trekové hole nejsou vhodné. Při výběru správných holí je třeba hledět hlavně na kvalitu, ne na cenu. Hlavním parametrem při výběru holí není cena, ale výška postavy, určuje výšku hole a tělesná hmotnost, určuje materiál hole. Správnou výšku hole lze zjistit podle vzorečku: výška postavy (cm) x 0,68 = výška hole. Trekové hole,nejsou vhodné pro nordic walking přetěžují zádové svalstvo, kromě toho se nezapíchnou pevně do terénu, tím neposkytnou potřebnou oporu, jistotu a odraz, což je pro správné provozování této pohybové aktivity nezbytné. Pro nordic walking je potřebná také pevná obuv a běžné sportovní oblečení.

Správná technika, podobná technice běhu na lyžích, je nezbytná. Nordic walking je efektivní pouze tehdy, provádí-li se správnou technikou, je proto nezbytné se nejprve naučit správné technice pod vedením instruktora.

Proč provozovat nordic walking

Tempo, náročnost trati i vzdálenost si volíme sami, díky tomu mohou nordic walking provozovat nejen sportovci, ale i jedinci s nízkou fyzickou kondicí. Nordic walking je velmi efektivní, při minimální námaze spaluje velké množství energie. Energetický výdej při chůzi s holemi je o cca 20 % vyšší než u běžné chůze, což ocení zejména ti, kteří bojují s nadbytečnými kilogramy. Kromě toho má vyšší energetický výdej kladný vliv na snížení úmrtnosti, pokles hladiny krevních tuků, krevního tlaku, pokles hladiny krevní glukózy i funkci srdce. Zvýšený výdej energie má také pozitivní vliv na kyslíkovou spotřebu bez zvýšení subjektivně vnímaného úsilí intenzity zátěže. Při provádění tohoto sportu se tepová frekvence nachází v oblasti, kde se člověk cítí hodiny dobře, a přesto spotřebuje velké množství energie. Nordic walking ocení všichni, kteří bojují s nadbytečnými kilogramy i ti, kteří si chtějí udržet štíhlou linii. Nordic walking je součástí redukčních programů obezitologické poradny STOB, vedené MUDr. Ivou Málkovou, používá ho také známá odbornice v oblasti výživy, Bc. Monika Divišová.

Nordic walking rozpohybuje celé tělo, při jeho provádění je zapojeno do činnosti cca 90 % všech svalů. Nordig walking zlepšuje správné držení těla, ustavičným střídáním napětí zvyšuje prokrvení horní části těla. Horní část těla přebírá až 30% práce nohou, tím jim výrazně ulevuje, hůlky redukují zátěž kotníků a kyčlí, proto je tento sport vhodný i pro velmi obézní jedince. Nordic walking uvolňuje svalové napětí v oblasti zádových a ramenních svalů, zvyšuje pohyblivost páteře, hustotu kostí, čímž pomáhá proti osteoporóze. Díky lepšímu okysličování mozku nordic walking zlepšuje také paměť a další činnosti mozku. Nordic walking je příjemný sport, který navozuje pocit euforie a pomáhá odstraňovat úzkostné poruchy a také posiluje náš imunitní systém.

Aby bylo dosaženo efektivity, je třeba, stejně jako u každého sportu, pravidelnost. Optimální je 3 krát týdně, zpočátku po dobu průměrně 30 minut, doba je uzpůsobená fyzické kondici a zdravotnímu stavu jedince, neměla by být však kratší než 20 minut. Postupně se čas provozování nordic walkingu zvyšuje.

Nordic walking není jen zdravotní chůze

Nordic walking se běžně používá jako součást rehabilitace nebo hubnutí. Nordic walking nemusí být jen zdravotní sport, ale může se z něho stát vysoce účinný trénink celého těla, který podporuje optimální tréninkové efekty. Nordic walking se vyvinul z běhu na lyžích. Jeho technika je velmi podobná klasickému běhu na lyžích, proto tento druh sportu využívají vrcholoví běžci na lyžích a biatlonisté při letním tréninku.

V současné době provozují v naší republice tento sport nejen Svaz postižených civilizačními chorobami v ČR, ale i různé sportovní organizace např. Nordic walking sport point.

Autor: Evžena Janovská | úterý 18.2.2014 20:10 | karma článku: 10.67 | přečteno: 926x

Další články blogera

Evžena Janovská

Nenapravitelná kukačka

Děti milují pohádky. Milují ten kouzelný svět skřítků, princů, princezen, víl, čarodějek, vodníků a dalších pohádkových bytostí. Moje pohádka je zavede do Stříbrného lesa, kde mluví ptáci i zvířata a kde žije čarodějka Roxana.

16.7.2023 v 21:36 | Karma článku: 4.15 | Přečteno: 143 | Diskuse

Evžena Janovská

Proč volit Ing. Andreje Babiše?

Druhé kolo prezidentských voleb vstupuje do finále a spolu s ním i napětí, které panuje v souvislosti s volbami. Stále více je zřejmé, že Pětikoalice si nepřeje mít na Pražském Hradě Ing. Andreje Babiše.

26.1.2023 v 0:58 | Karma článku: 31.03 | Přečteno: 1599 | Diskuse

Evžena Janovská

Prezident republiky nevykonává pouze reprezentativní funkci

Mnozí lidé hodnotí prezidenta podle toho, jak je atraktivní, jakým působí dojmem. Prezident ČR má v rukou velkou moc. Spíše než na jeho zevnějšku záleží na jeho názorech, postojích.

12.1.2023 v 22:28 | Karma článku: 6.66 | Přečteno: 490 | Diskuse

Evžena Janovská

Volte srdcem

Blíží se volby a spolu s nimi i otázka, koho volit. Nejprve je však nutné si položit otázku, zda chcete opravdovou změnu. Pokud ano, nevolte stejné strany a hnutí.

7.10.2021 v 4:02 | Karma článku: 8.59 | Přečteno: 324 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 29.69 | Přečteno: 593 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.66 | Přečteno: 302 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 528 | Diskuse
Počet článků 19 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1887

Jsem rodačka z Prahy. Jako nutriční terapeutka se zajímám o výživu, zdravý životní styl a o vše, co s ním souvisí. Se zdravým životním stylem souvisí i zdraví naší peněženky. Kdo se utápí v dluzích, žije v chronickém stresu. To se negativně podepíše na jeho psychickém a následně i fyzickém zdraví. .Jako zvídavá žena se zajímám o dění kolem sebe, historii, kulturu, literaturu, krásu, přírodu, ruční práce. 

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...