Evžena Janovská

Bylinky pro dobrou náladu i dobrý spánek

9. 09. 2014 20:15:05
Bylinky nám pomáhají již od nepaměti, jsou osvědčenými pomocníky proti depresi, stresu, vyčerpání, nespavosti. Díky nim si mnohdy můžeme pomoci sami. Podívejme se na známé i méně známé bylinky pro duševní pohodu, dobrou náladu i dobrý spánek.
chmel patří mezi léčivé byliny, je jednou ze základních surovin pro výrobu piva
chmel patří mezi léčivé byliny, je jednou ze základních surovin pro výrobu pivaEvžena Janovská

Kozlík lékařský

Kozlík lékařský je jedna z nejznámějších a nejpoužívanějších bylin při úzkostech, bušení srdce, při nervovém vyčerpání, stresu, nespavosti vlivem přepracování, podráždění, depresích, bolesti hlavy. Tyto účinky má díky valepotriátům a terpenickým látkám. Kozlík má sedativní účinky, díky nim je také bylinkou pro dobrý spánek. Kozlík tvoří často základ čajových směsí bylinek pro dobrou náladu, užívá se také ve formě tinktury z kořene. Děti, těhotné a kojící ženy by se měli kozlíku vyhýbat.

Třezalka tečkovaná

Třezalka tečkovaná je známé přírodní antidepresivum, je jednou z nejúčinnějších a nejoblíbenějších bylinek pro dobrou náladu. Čaj z třezalky pomáhá proti nespavosti, úzkosti, nadměrnému stresu i proti depresi. Třezalka zlepšuje náladu bez útlumu nervové soustavy. Vědci objevili v třezalce látku zvanou hypericin, která působí na podobném principu jako některé léky, předepisované při léčbě deprese. Pro dosažení efektu je třeba třezalku užívat pravidelně po delší dobu, účinky se zpravidla projevují po 2-3 týdnech užívání. Třezalku by neměly pít děti, těhotné a kojící ženy. Některé látky obsažené v třezalce oslabují účinky některých léků i hormonální antikoncepce. Třezalka se nesmí kombinovat s léky, předepisovanými při depresích nebo při jiných psychických potížích. Další nevýhodou třezalky je její fotosenzitivní působení, tj. kůže reaguje na slunce a vznikají skvrny, podráždění. Při pití třezalkového čaje je doporučováno se neslunit ani nechodit do solária.

Levandule

Levandule sice u nás neroste v přírodě, avšak se hojně pěstuje v zahrádkách. A to nejen díky její příjemné vůni, ale také díky jejím pozitivním účinkům na naši psychiku. Levandule zklidňuje, harmonizuje nervový systém, pomáhá při úzkostech, stresu, napětí, bolestech hlavy, zmírňuje únavu, vyčerpání, podporuje dobrý spánek. Tyto příznivé účinky má však pouze v malých množstvích. Čaj z levandule by neměly pít těhotné ženy, mohlo by u nich dojít k potratu vlivem zvýšeného prokrvení. Levandule se hodně používá zevně do koupelí, při aromaterapii, levandulový olej se často používá při masáži.

Meduňka lékařská

Meduňka lékařská je jednou z nejoblíbenějších bylinek. Doporučuje se při podráždění, úzkosti, bolesti hlavy, stresu a napětí, při depresích, při bušení srdce, nespavosti. Pomáhá také proti vysokému krevnímu tlaku, tiší celkově bolest, má protikřečové účinky. Meduňka uklidní a navodí dobrou náladu i dobrý spánek, proto bývá součástí řady čajových směsí a bylinných přípravků pro dobrou náladu a dobrý spánek. Meduňku lze užívat dlouhodobě.

Rozmarýn lékařský

Rozmarýn lékařský mírní nervovou vyčerpanost, a to díky éterickým olejům, které stimulují mozkovou činnost a zvyšují bdělost mozku. Rozmarýn podporuje dobrou náladu, zbavuje smutku, depresí, úzkostí, uvolňuje pocit napětí. Na rozmarýnu je zajímavý jeho stimulační a zároveň uklidňující účinek. Používá se jako koření i jako bylinka a to nejen do čajů, ale také do koupelí. Rozmarýn bývá přidáván do bylinných směsí. Rozmarýn se užívá také zevně ve formě éterických olejů. Rozmarýnovému čaji i éterickým olejům z něho by se měly vyhnout těhotné ženy, rozmarýn zvyšuje prokrvení. Rozmarýn zvyšuje krevní tlak, je dobrým prostředkem při léčbě nízkého tlaku.

Dobromysl

Dobromysl, jak název napovídá, je pro dobrou mysl, ulevuje od starostí, posiluje dobrou náladu a pohodu. Pomáhá při apatii, i křečích. Dobromysl je používána nejen jako bylinka, ale i jako koření.

Mučenka

Mučenka je méně známá bylina, která se používá proti úzkosti, bušení srdce bolestech nervového původu, strachu, podrážděnosti, nespavosti. Pomáhá také při stavech psychického vypětí a přepracovanosti, zlepšuje kvalitu spánku, snižuje dobu usínání. Mučenka je součástí čajových směsí, užívá se také ve formě tinktury. Není doporučována malým dětem, těhotným a kojícím ženám a lidem užívajícím antidepresiva.

Tymián

Tymián se používá jako koření. Podporuje dobrou náladu i činnost mozku, pomáhá při depresích.

Chmel

Chmel patří mezi léčivé byliny, obsahuje flavonoidy, které mají sedativní i relaxační účinky. Chmel odstraňuje nervové napětí, nervozitu, depresi, bolesti hlavy, nespavost, pomáhá proti křečím a celkově uklidňuje. Používá se ve formě čajů, např. v kombinaci s kozlíkem. Čaj z chmele je méně známý, známý je jiný výrobek z chmele, pivo, které kromě chmelu obsahuje i některé vitamíny skupiny B. Mírné pití piva uklidní a pomůže usnout.

Lípa

Lípa pomáhá při nervovém podráždění, úzkosti, nervozitě, poruchách spánku. Navozuje dobrý spánek, avšak nepůsobí ospalost. Čaj z lípového květu je doporučován nejen proti nachlazení, ale také pro zklidnění, uvolnění.

Máta peprná

Máta peprná tiší bolest, psychickou i fyzickou. Pomáhá odstranit bolesti hlavy, křeče, stres, bolesti svalů, nervové vypětí, fyzickou únavu, nespavost, závratě, melancholii. Máta se používá jako čaj i do koupelí i na masáže.

Heřmánek

Heřmánek má uklidňující účinky, působí proti nervozitě, úzkosti, depresi, bolestem hlavy. Heřmánek uvolňuje a pomáhá navodit spánek. Heřmánek se používá jako čaj, do koupelí, je také přísadou mnoha kosmetických výrobků i pro děti.

Hloh

Hloh je považován za jednu z nejúčinnějších rostlin pro zmírnění úzkosti. Používá se při nervozitě, srdeční úzkosti, zrychlené srdeční činnosti, při úzkosti a s ní spojenou nespavostí.

Bazalka

Bazalka je jedno z přírodních antidepresiv, podporuje dobrou náladu, mírní bolesti hlavy i křeče.

Majoránka

Majoránka je koření i bylinka, známá svými uklidňujícími účinky. Pomáhá odstranit psychické rozrušení, nervozitě, vypětí, úzkost, nespavost.

Saturejka

Saturejka je bylinka i koření, která posiluje nervový systém a tím podporuje dobrou náladu.

Šalvěj

Šalvěj je stejně jako saturejka, majoránka, bazalka, dobromysl koření i bylinka, která navozuje dobrou náladu a pomáhá proti depresi.

Mateřídouška

Mateřídouška celkově uklidňuje, navozuje pohodu a dobrou náladu, uvolňuje křeče, podporuje dobrý spánek. Používá se jako čaj, do koupelí i při aromaterapii.

Rakytník

Rakytník je účinná bylinka proti stresu, snižuje napětí, harmonizuje nervovou soustavu.

Hořec nahořklý (Gentiana amarella)

Hořec je známá bylinka, která pomáhá při trávicích potížích. Hořec nahořklý je druh hořce, který působí proti skleslosti, smutku, stresu, sklíčenosti, depresi. Hořec nahořklý podporuje dobrou náladu, uklidňuje a zároveň dodává sebevědomí a pomáhá zvládnout psychickou zátěž.

Bylinky nám mohou pomoci vyrovnat se se stresem a opět získat dobrou náladu i spánek. Kromě bylinek nám může pomoci také zdravá strava a další složky zdravého životního stylu, např. relaxace, pohybová aktivita.

Autor: Evžena Janovská | karma: 14.96 | přečteno: 3197 ×
Poslední články autora