Je možné splnit novoroční předsevzetí?

S novým rokem přichází touha něco v životě změnit, vylepšit. Nový rok má v sobě symboliku nového začátku, a tak si dáváme v první den roku různá předsevzetí, která nám málokdy vydrží do konce ledna. Proč se nám nedaří plnit naše novoroční předsevzetí? Je možné je splnit?  

Proč selháváme v plnění novoročních předsevzetí?

Jednou z příčin našich neúspěchů je stanovení nereálných cílů. Někdy si sice stanovíme reálný cíl, avšak si nestanovíme postup, jak ho dosáhnout. Jindy nám chybí vytrvalost, a když opadne nadšení, mizí i motivace na naší cestě k cíli. Selhání v našich předsevzetích je velkou brzdou v pokračování za vytyčeným cílem. Selhání v nás vyvolává pocit marnosti našich snah a pocti nedostupnosti našeho cíle. Může se stát, že někdy svá předsevzetí porušíme, je však třeba se neutápět v negativních pocitech, ale vstát a jít dál. Hanba není padnout, hanba je zůstat ležet, nevstat a nejít dál.

Jak můžeme splnit svá novoroční předsevzetí?

Jedno z řešení je nedávat si předsevzetí. Pokud se rozhodneme, že si dáme první den v novém roce předsevzetí, zvažme, zda je jsme schopni ho splnit. Jestliže náš cíl je nereálný, upravme ho, aby byl reálný. Například chtít zhubnout za měsíc 10 kg je nereálné, avšak za 5 měsíců to není nijak těžké. Znamená to zhubnout každý měsíc 2 kg a hlavně odstranění příčin, které vedly k nadbytečným kilům, což znamená změnit svůj způsob života. Může se nám za 5 měsíců podařit hubnout více než 10 kg a výsledek je trvalý, což vede k radosti a k posílení sebevědomí.

Ve stanovení cílů je třeba být konkrétní, nestačí si stanovit, že chceme zhubnout, je třeba si stanovit, kolika kil se chceme zbavit a za jak dlouho. Je třeba také určit, jak se dostaneme k vytyčenému cíli. Pokud si zvolíme nesprávnou cestu, k cíli nedojdeme. Správnou cestou při hubnutí není jednorázová dieta, po které následuje jo-jo efekt, ale odstranění příčiny nadbytečných kil a změna našeho způsobu života. Změna se týká stravování, pohybové aktivity a dalších činností. Na správné cestě nám může pomoci odborník, pomoc odborníka je zárukou úspěšnosti.

Podmínkou dosažení cíle je rozdělit si cíl na několik menších cílů a přesně si stanovit, jak k nim dojdeme. U hubnutí je to změna jídelníčku, stanovení si konkrétní pravidelné pohybové aktivity, dopřát si dostatek spánku, odpočinku a odstranit další chyby, mezi ně může patřit pití slazených nápojů, zvládání stresu jídlem, bezmyšlenkovité jezení, např. u televize. Pokud si u televize dopřáváme kalorické pochutiny, např. křupky, sušenky, smažené brambůrky, je třeba je nahradit zdravějšími nekalorickými potravinami, ideální je zelenina.

Další podmínkou úspěšnosti je začít pozvolna. Pokud jsme se rozhodli dopřát si více pohybu, je třeba začít pozvolna, aby si tělo zvyklo. K tomu je třeba znát svoji fyzickou kondici, jinak se pohyb stane pro nás trápením, a budeme se mu vyhýbat. Je nezbytné dělat pohybovou aktivitu, která nás baví. Pohybová aktivita nemusí znamenat trávit dny ve fitness centrech ani věnování se sportu. Pohybová aktivita je i svižná chůze. Pokud k ní přidáme hůlky a budeme provozovat nordic walking, dosáhneme většího efektu. Avšak pouze tehdy, pokud budeme mít správné vybavení  a budeme nordic walking provozovat správnou technikou.

Chceme-li dojít k cíli, je třeba z něho nespouštět oči. K tomu nám může pomoci bilancování a hlavně je řeba mít silnou motivaci. Silná motivace je motor, který nás žene dopředu za vytyčeným cílem. Musíme chtít dosáhnout cíle, mít pádný důvod ho dosáhnout a nepřipustit si možnost, že ho nedosáhneme. Pokud budeme chtít přestat kouřit kvůli svému okolí nebo proto, že nás kamarádi vyhecovali na Silvestrovském večírku, s velkou pravděpodobností budeme v únoru opět kouřit. Avšak pokud nás varuje naše zdraví, už si cigaretu nezapálíme.

Na změnu není třeba čekat na začátek nového roku

Zjistíme-li, že je třeba v našem životě něco změnit, není nutné čekat na začátek nového roku. Máme rádi nové začátky, vzletné starty. Ty však obvykle končí několik kroků za startovní čárou. Je třeba začít tehdy, když si uvědomujeme nutnost změny. Svůj úmysl něco změnit není dobré vytrubovat do světa, ale je dobré ho sdělit pouze těm, kteří nás chápou a kteří nás budou podporovat v dosažení cíle.

 

 

 

 

 

 

Autor: Evžena Janovská | čtvrtek 1.1.2015 1:59 | karma článku: 4,16 | přečteno: 249x
  • Další články autora

Evžena Janovská

Nenapravitelná kukačka

16.7.2023 v 21:36 | Karma: 4,69

Evžena Janovská

Volte srdcem

7.10.2021 v 4:02 | Karma: 8,59

Evžena Janovská

Proč se ne(nechat) očkovat?

29.8.2021 v 23:50 | Karma: 24,74

Evžena Janovská

Přepíšeme dějiny?

11.5.2020 v 16:55 | Karma: 35,60

Evžena Janovská

Jahody nejen pro hubnutí

25.5.2014 v 20:16 | Karma: 11,16

Evžena Janovská

Zima bez nachlazení? Jde to!

4.12.2013 v 20:20 | Karma: 11,33

Evžena Janovská

Proč tloustneme?

19.11.2013 v 6:05 | Karma: 5,09
  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1888x
Jsem rodačka z Prahy. Jako nutriční terapeutka se zajímám o výživu, zdravý životní styl a o vše, co s ním souvisí. Se zdravým životním stylem souvisí i zdraví naší peněženky. Kdo se utápí v dluzích, žije v chronickém stresu. To se negativně podepíše na jeho psychickém a následně i fyzickém zdraví. .Jako zvídavá žena se zajímám o dění kolem sebe, historii, kulturu, literaturu, krásu, přírodu, ruční práce. 

 

Seznam rubrik

Oblíbené stránky