Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tipy na posílení imunitního systému

Silný imunitní systém drží daleko od nás bakterie i všechny viry. Jeho síla rozhoduje o tom, zda onemocníme či ne. V současné době je více než kdy jindy nutné zlepšit svou imunitu a tím i zdraví. V článku najdete tipy, jak na to.

Jezte chytře

Na tom, co si dáme na talíř, závisí nejen naše tělesná hmotnost. Závisí na tom také síla našeho imunitního systému. Naše imunita totiž sídlí ve střevech, v nich se nachází až 70 % buněk imunitního systému. Složení střevních bakterií ovlivňuje funkčnost naší imunity. V našem jídelníčku by neměly chybět potraviny bohaté na vlákninu, jako je ovoce, zelenina, luštěniny, celozrnné obiloviny. Vláknina je totiž potravou prospěšných střevních bakterií. Tyto přátelské bakterie je nutné podpořit probiotiky. Jejich zdroje tvoří zakysané mléčné výrobky, fermentované potraviny, jako je například kysané zelí či pickles (zelenina kvašená pomocí bakterií mléčného kvašení). Dobrou volbou je rovněž kváskové pečivo, kimchi a kombucha.

pickles

Potraviny bohaté na vlákninu jsou také výborným zdrojem vitamínů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek. Kromě nich by se v našem jídelníčku měly objevit potraviny, které dodávají našemu tělu kvalitní tuky a další látky, nezbytné pro správné fungování našeho těla. Nemusíme sledovat, zda jsme přijali dostatek všech látek, potřebných pro naše tělo.

Pokud je naše strava pestrá a vyvážená, naše tělo má dostatek všech potřebných látek. Kromě cukru jsou to průmyslově zpracované potraviny, které by se v našem jídelníčku měly vyskytovat co nejméně. Nadbytek cukru totiž oslabuje náš imunitní systém.

Dobré je také dbát na to, co pijeme. Mezi nejvhodnější nápoje patří voda, nepřislazované zeleninové šťávy, neslazené čaje, včetně bylinkových a ovocných.

voda s citronem

Vitamín C, vitamín D a zinek – silná trojka pro naši imunitu

Vitamín C je známým a účinným prostředkem pro posílení našeho imunitního systému. Kromě toho má celou řadu dalších funkcí, jako je například podílení se na tvorbě kolagenu, podpora vstřebávání železa i metabolismu vápníku. Rovněž je významný jeho vliv na regeneraci organismu a tím i odstranění únavy. Dokáže také podpořit naši odolnost vůči stresu. Jeho zdroji je zelenina a ovoce, zejména citrusy a další jižní ovoce. Kromě citrusů patří k jeho nejbohatším zdrojům černý rybíz, kiwi, šípek, papriky, brokolice, kapusta, květák, křen, hlávkové zelí, špenát, kopřiva.

Vitamín D je nezbytný pro správnou funkci našeho imunitního systému. Jedním z příznaku jeho nedostatku jsou časté infekce. Nejvíce vitamínu D získává naše tělo pobytem venku za denního světla. Sluneční záření jako zdroj tohoto vitamínu i energie je nepostradatelné. Kromě toho sluneční záření ničí viry. Tvorbu vitamínu D v našem těle zajišťuje UV-B záření, opalovací krémy s faktorem jeho produkci snižují. Dalšími zdroji vitamínu D jsou ryby, zejména ty tučné, maso, vejce a tvrdé sýry. Jeho dobrým zdrojem jsou také divoce rostoucí houby.

Další nepostradatelnou látkou pro silný imunitní systém je zinek. Jeho nedostatek se kromě pomalejšího hojení ran projevuje oslabenou imunitou, která se stává snadnější kořistí virů i bakterií. Zinek najdeme především v mase, plodech moře, luštěninách, celozrnných obilovinách a semenech.

Superpotraviny pro náš imunitní systém

Některé potraviny disponují velkými schopnostmi posilovat náš imunitní systém. Česnek, med, zázvor, cibuli, jablka, citrusové plody není třeba představovat. Méně známá je lichořeřišnice, medicinální houby, jako je reishi, cordyceps, shiitake, ženšen, echinacea, rakytník, zelený čaj, moruše. Málokdo však ví, že náš imunitní systém posílí dostatek omega 3 nenasycených mastných kyselin. Najdeme je především v rybím tuku a v rybách.

prášek moringy

Moringa patří mezi superpotraviny nejen pro náš imunitní systém. Je doslova zásobárnou vitamínů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek. Jedna čajová lžička prášku moringy denně spolu s mírným pitím zeleného čaje dokáže udržet náš imunitní systém ve skvělé kondici. Jedinou nevýhodou moringy je mírný obsah alkaloidů, kvůli nim je dobré vždy po čtrnácti dnech si dát od moringy na týden přestávku.

Dopřejte si dostatek kvalitního spánku

Spánek není luxus, nýbrž potřeba našeho těla. Nedostatek kvalitního spánku zvyšuje produkci kortizolu, hormonu, který potlačuje imunitní funkce. Rovněž brání tvorbě cytokinů, které regulují naši imunitu. Kvalitu spánku ovlivňuje míra naší psychické pohody. Mezi námi žijí jedinci, kteří dobře spí i při extrémním stresu, většině z nás však stres působí potíže spánkem.

výlet do přírody

 Zařaďte do svého denního režimu dostatek pohybu

Pohyb patří ke zdravém životnímu stylu. Nejenže dostatečně okysličuje naše tělo, rovněž dochází k vyplavování serotoninu, dopaminu, noradrenalinu a dalších látek, které se uplatní v regulaci imunity. Pohyb je také výborným prostředkem ke zvládání stresu. Během něho jsou vylučovány endorfiny, hormony dobré nálady. Během pohybu venku se také dostatečně setkáváme s cizími organismy, které stimulují tvorbu bílých krvinek, čímž činí náš imunitní systém odolnější.

Dbejte na duševní pohodu

To se snáze napíše, než udělá. Ze všech stran jsme obklopeni zprávami, které v nás vyvolávají pocit strachu, nejistoty, obav z budoucnosti. Způsob života, který jsme od nástupu pandemie nuceni žít, je plný stresu. Stres výrazně oslabuje náš imunitní systém nejen tvorbou kortizolu. Trvá-li dlouho, dokonce z nás vysává energii a ničí naši psychiku. Stres ničí naše zdraví, není náhoda, že lidé, žijící dlouhodobě ve stresu, dříve či později onemocní.

stres

Nemálo lidí zvládá stres tím, že se usadí před počítačem se sladkostmi a dalšími kalorickými pochoutkami. To však přinese pouze chvilkovou úlevu, po které zbude oslabená imunita a přírůstek tukových zásob. Dobrý nápad není ani snažit se utopit stres v nadbytku alkoholu nebo se ho snažit zbavit hraním počítačových her.

Proti stresu naopak pomáhá aktivní život - chodit do přírody, setkávat se s rodinou, přáteli, zajít si na kulturní akce, nezanedbávat zájmovou činnost. K životu patří i grilovačka, hudba, tanec, posezení u dobrého piva či vína. Smích je koření zdraví, proto si ho dopřávejme co nejvíce a naopak se vyhýbejme tomu, co nás naplňuje negativními myšlenkami a pocity.

Skvělým prostředkem je také meditace a nepoddávat se těžkostem. Hledět na ně jako na výzvy, se kterými je nutné se vypořádat. Pro inspiraci si můžeme zajít i k našim předkům. V jejich životě se objevovaly různé pohromy, včetně moru a dalších smrtelných nakažlivých nemocí. Inspirujme se jejich přístupem k nim.

Autor: Evžena Janovská | pondělí 2.8.2021 5:05 | karma článku: 15,28 | přečteno: 462x
  • Další články autora

Evžena Janovská

Nenapravitelná kukačka

Děti milují pohádky. Milují ten kouzelný svět skřítků, princů, princezen, víl, čarodějek, vodníků a dalších pohádkových bytostí. Moje pohádka je zavede do Stříbrného lesa, kde mluví ptáci i zvířata a kde žije čarodějka Roxana.

16.7.2023 v 21:36 | Karma: 4,69 | Přečteno: 146x | Diskuse| Ostatní

Evžena Janovská

Proč volit Ing. Andreje Babiše?

Druhé kolo prezidentských voleb vstupuje do finále a spolu s ním i napětí, které panuje v souvislosti s volbami. Stále více je zřejmé, že Pětikoalice si nepřeje mít na Pražském Hradě Ing. Andreje Babiše.

26.1.2023 v 0:58 | Karma: 31,03 | Přečteno: 1601x | Diskuse| Politika

Evžena Janovská

Prezident republiky nevykonává pouze reprezentativní funkci

Mnozí lidé hodnotí prezidenta podle toho, jak je atraktivní, jakým působí dojmem. Prezident ČR má v rukou velkou moc. Spíše než na jeho zevnějšku záleží na jeho názorech, postojích.

12.1.2023 v 22:28 | Karma: 6,66 | Přečteno: 491x | Diskuse| Politika

Evžena Janovská

Volte srdcem

Blíží se volby a spolu s nimi i otázka, koho volit. Nejprve je však nutné si položit otázku, zda chcete opravdovou změnu. Pokud ano, nevolte stejné strany a hnutí.

7.10.2021 v 4:02 | Karma: 8,59 | Přečteno: 326x | Diskuse| Politika

Evžena Janovská

Proč se ne(nechat) očkovat?

Ochrana zdraví je v současné době důležitější než jindy. Jako snadná cesta, jak si ochránit zdraví, se nabízí očkování. Nemusíme se nikde registrovat ani čekat, stačí si zajít do některých obchodních center nebo nádraží.

29.8.2021 v 23:50 | Karma: 24,74 | Přečteno: 838x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Letní teploty ještě vydrží. Ochladí se až koncem týdne, kdy přijdou přeháňky

29. dubna 2024  6:33

V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Soud začal řešit podvod století za 2,4 miliardy. Okradených jsou tisíce

29. dubna 2024  6:21

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Přijíždí německý prezident Steinmeier. Setká se s Pavlem, uctí oběti střelby

29. dubna 2024  6:03

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájí dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1888x
Jsem rodačka z Prahy. Jako nutriční terapeutka se zajímám o výživu, zdravý životní styl a o vše, co s ním souvisí. Se zdravým životním stylem souvisí i zdraví naší peněženky. Kdo se utápí v dluzích, žije v chronickém stresu. To se negativně podepíše na jeho psychickém a následně i fyzickém zdraví. .Jako zvídavá žena se zajímám o dění kolem sebe, historii, kulturu, literaturu, krásu, přírodu, ruční práce. 

 

Seznam rubrik

Oblíbené stránky