Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prezident republiky nevykonává pouze reprezentativní funkci

Mnozí lidé hodnotí prezidenta podle toho, jak je atraktivní, jakým působí dojmem. Prezident ČR má v rukou velkou moc. Spíše než na jeho zevnějšku záleží na jeho názorech, postojích.

Pravomoci prezidenta ČR

Pravomoci prezidenta ČR upravuje Ústava České republiky. Článek 62 vyjmenovává pravomoci prezidenta ČR. Ten je mimo jiné vrchním velitelem ozbrojených sil, jmenuje a odvolává předsedu a další členy vlády a přijímá jejich demisi, odvolává vládu a přijímá její demisi, pověřuje vládu, jejíž demisi přijal nebo kterou odvolal, vykonáváním jejích funkcí prozatímně až do jmenování nové vlády. O těchto a dalších pravomocích prezidenta ČR si můžete přečíst zde.

Máme věřit průzkumům?

Průzkumy provádějí agentury na objednávku klientů. U průzkumů záleží na výběru i množství respondentů. Nic z toho však průzkumy neuvádějí. Naopak nám sugestivně představují silnou trojku: Babiše, Nerudovou a Pavla. O těch ostatních se mluví a píše okrajově. Nechybí ani dodatek, že ti, kteří nejsou v té silné trojce, nemají šanci. Tím je nám podsouváno, že máme na výběr pouze z těchto tří kandidátů. To je velký omyl. Kompletní seznam všech kandidátů a jejich názory najdete zde.

Silná trojka nemusí být vůbec silná

Silnou trojku tvoří bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová, generál Petr Pavel a bývalý premiér ČR Andrej Babiš. Danuše Nerudová uvedla jako své přednosti, že je mladá a krásná. Tímto svým výrokem baví sociální sítě. Je známo, že během jejího působení jako rektorky na Mendelově univerzitě v Brně, tato univerzita vydávala nemalé množství rychlotitulů. Nerudová se hájí tím, že to nevěděla. A přitom svůj vliv chce namířit ke sledování činnosti vlády. Jak dokáže někdo sledovat činnost vlády, když jako rektor nedokázal sledovat činnost děkanů?

Generál Pavel se chce věnovat řešení krize, která dopadá na nás všechny a kterou, jak přiznal premiér Petr Fiala, současná vláda nezvládá. Zajistit levné energie, není jediné, co vláda nezvládá

Je pravda, že je třeba využít všech dostupných zdrojů energie. Musí však být levné, bez levných energií nemůže fungovat náš průmysl ani naše zemědělství. Je například podivné, že naše republika je výrobcem elektrické energie, máme ji však nejdražší. ČEZ měl v roce 2022 rekordní zisky, a proto zdražil elektrickou energii. To je velmi podivné.

Generál Pavel neuvádí, zda na prvním místě bude hledět na to, zda energie budou levné a to i od dodavatele, který nám není sympatický. To je klíčové. Jinak se krize bude pouze prohlubovat. Jelikož je prezident velitelem ozbrojených sil, je také nutné vědět, zda vyhlásí mobilizaci nebo ne. Naše vláda pomáhá ukrajinské armádě, je nutné vědět, zda by ji pomohl generál Pavel jako prezident vyhlášením mobilizace.

O Andreji Babišovi víme, jaký bude prezident. V minulé vládě zastával funkci premiéra ČR. Jaký byl premiér, takový bude i prezident. Nezapomeňme na chaotická proticovidová opatření na podzim v roce 2020 a během roku 2021. Vzpomeňme si například na zavřené okresy před a během Velikonoc, na uzavření malých obchodů i provozoven služeb, například kadeřnictví, zatímco ty velké mohly být otevřeny. Jak se stará o běžné lidi, vidíme, jak se stará o své zaměstnance, kteří vykonávají dělnické práce. Mzda, kterou nabízí, zahrnuje práci o víkendech, noční a přesčasy. Článek na toto téma si lze přečíst na webu seznamzpravy.cz. http://https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-babisova-tovarna-na-drubez-po-stredulove-kritice-zvedla-mzdy-delniku-222579

volební urna

Šanci mají i ti ostatní

O úřad prezidenta republiky se uchází také bývalý rektor Karlovy Univerzity Tomáš Zíma, senátor Pavel Fišer, podnikatel v IT Karel Diviš, senátor Marek Hilšer a poslanec a bývalý diplomat Jaroslav Bašta. Tito kandidáti jsou si ohledně názorů a postojů podobní, včetně své nenávisti vůči Andrejovi Babišovi, kromě Jaroslava Bašty. Ti všichni mají tak velkou šanci uspět, jakou jim dáme, ne jakou jim připisují sdělovací prostředky.

Jaroslav Bašta se jasně vyjádřil, že u něho jsou na prvním místě zájmy nás, českých občanů. Jeho motto, se kterým se uchází o naši přízeň je „Odvolám vládu.“ V debatě na TV Prima nejen sdělil, že je to možné, ale i proč je to možné. Stručně řečeno, Ústava to umožňuje a dokonce to jeden z našich prezidentů využil.

 Jaroslav Bašta je sice sdělovacími prostředky považován za outsidera, v debatě na TV Prima se však ukázal pravý opak. Jaroslav Bašta v debatě drtivě zvítězil

Navíc má silnou podporu. Kromě SPD ho podporuje celá alternativa, až na drobné, bezvýznamné výjimky. Alternativa se poučila ze svých chyb z podzimu roku 2021, a tentokrát se sjednotila. Není to malá síla, je to síla, se kterou je třeba počítat. Jaroslav Bašta má velké šance, navzdory tomu, že se o nich nepíše. Jaroslav Bašta totiž nezapadá do žádné škatulky a to je problém. Neměl by to však být problém nás, voličů.

Koho volit?

Volme toho, kdo bude nejvíce hájit zájmy nás, běžných občanů. O to jde, ne o to, zda někdo vypadá atraktivněji, zřetelněji vyslovuje, má výraznější hlas, lépe se pohybuje. Volíme prezidenta republiky, ne někoho, kdo má pouze reprezentativní funkci.

Volme toho, koho skutečně chceme jako prezidenta. Volme podle svého svědomí. Jedině tak zvolíme správně.

 

 

 

Autor: Evžena Janovská | čtvrtek 12.1.2023 22:28 | karma článku: 6,66 | přečteno: 491x
  • Další články autora

Evžena Janovská

Nenapravitelná kukačka

Děti milují pohádky. Milují ten kouzelný svět skřítků, princů, princezen, víl, čarodějek, vodníků a dalších pohádkových bytostí. Moje pohádka je zavede do Stříbrného lesa, kde mluví ptáci i zvířata a kde žije čarodějka Roxana.

16.7.2023 v 21:36 | Karma: 4,69 | Přečteno: 146x | Diskuse| Ostatní

Evžena Janovská

Proč volit Ing. Andreje Babiše?

Druhé kolo prezidentských voleb vstupuje do finále a spolu s ním i napětí, které panuje v souvislosti s volbami. Stále více je zřejmé, že Pětikoalice si nepřeje mít na Pražském Hradě Ing. Andreje Babiše.

26.1.2023 v 0:58 | Karma: 31,03 | Přečteno: 1601x | Diskuse| Politika

Evžena Janovská

Volte srdcem

Blíží se volby a spolu s nimi i otázka, koho volit. Nejprve je však nutné si položit otázku, zda chcete opravdovou změnu. Pokud ano, nevolte stejné strany a hnutí.

7.10.2021 v 4:02 | Karma: 8,59 | Přečteno: 326x | Diskuse| Politika

Evžena Janovská

Proč se ne(nechat) očkovat?

Ochrana zdraví je v současné době důležitější než jindy. Jako snadná cesta, jak si ochránit zdraví, se nabízí očkování. Nemusíme se nikde registrovat ani čekat, stačí si zajít do některých obchodních center nebo nádraží.

29.8.2021 v 23:50 | Karma: 24,74 | Přečteno: 838x | Diskuse| Ostatní

Evžena Janovská

Tipy na posílení imunitního systému

Silný imunitní systém drží daleko od nás bakterie i všechny viry. Jeho síla rozhoduje o tom, zda onemocníme či ne. V současné době je více než kdy jindy nutné zlepšit svou imunitu a tím i zdraví. V článku najdete tipy, jak na to.

2.8.2021 v 5:05 | Karma: 15,28 | Přečteno: 462x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Trumpova potenciální viceprezidentka zastřelila fenu. Byla nevychovaná, napsala

27. dubna 2024  21:46

Guvernérka Jižní Dakoty Kristi Noemová, kterou by si exprezident a předpokládaný republikánský...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1888x
Jsem rodačka z Prahy. Jako nutriční terapeutka se zajímám o výživu, zdravý životní styl a o vše, co s ním souvisí. Se zdravým životním stylem souvisí i zdraví naší peněženky. Kdo se utápí v dluzích, žije v chronickém stresu. To se negativně podepíše na jeho psychickém a následně i fyzickém zdraví. .Jako zvídavá žena se zajímám o dění kolem sebe, historii, kulturu, literaturu, krásu, přírodu, ruční práce. 

 

Seznam rubrik

Oblíbené stránky