Glukózo-fruktózový sirup pro naše zdraví?
masný výrobek obsahující glukózo-fruktózový sirupEvžena Janovská
Není fruktóza jako fruktóza
Glukózo-fruktózový sirup obsahuje glukózu a fruktózu. Izolovaná fruktóza, obsažená v glukózo-fruktózovém sirupu nemá naše tělo stejné účinky jako fruktóza obsažená v ovoci. Ovoce kromě fruktózy obsahuje velké množství vlákniny, která působí pomalejší vstřebávání všech látek, i fruktózy. Ovoce obsahuje také mnoho enzymů, které se podílejí na štěpení sacharidů. Vlákninu ani enzymy v glukózo-fruktózovém sirupu nenajdeme.
Složky glukózo-fruktózového sirupu
Glukóza (hroznový cukr) je základní monosacharid, který se může podílet na složení jiných sacharidů, např. sacharózy (řepný cukr), laktózy (mléčný cukr), škrobů. Glukóza dodává tělu okamžité množství energie, glukóza je palivo pro mozek a svaly. Nadbytek glukózy tělo uloží v podobě glykogenu jako zásobu energie. Pokud už v játrech a svalech, kam se ukládá glykogen, není místo, glukóza se ukládá v podobě tělesných tuků do tukových zásob. Glukóza ovlivňuje vylučování inzulínu, na stoupající hladinu glukózy v krvi tělo reaguje zvýšeným vylučováním inzulínu a naopak. Vyšší množství inzulínu v těle vyvolává pocit hladu a potřebu cukru.
Fruktóza (ovocný cukr) patří mezi monosacharidy, je obsažena v ovoci, některé zelenině a v medu. Fruktóza se vstřebává až ve střevech a zpracovává se v játrech. Fruktóza se metabolizuje pouze v játrech na tuk, který se ukládá zejména v oblasti břicha. Nevyvolává vylučování inzulínu slinivkou břišní, proto bývá doporučována diabetikům jako náhradní sladidlo.
Výroba glukózo-fruktózového sirupu
Glukózo-fruktózový sirup (High Fructose Corn Syrup) je jak název napovídá, nejčastěji vyráběn z geneticky modifikované kukuřice, je proto sporné, zda lze glukózo-fruktózový sirup považovat za přírodní sladidlo. Při výrobě glukózo-fruktózového sirupu se nejprve zrno rozemele, oddělí se škrob a přidají se enzymy, které přemění část glukózy na fruktózu. K výrobě glukózo-fruktózového sirupu může být použita i pšenice, což je běžné hlavně u nás v Česku, rýže a další obiloviny a brambory.
Glukózo-fruktózový sirup je nepřítel nejen štíhlé linie
Významnou složkou glukózo-fruktózového sirupu je fruktóza, ve kterou se přeměnila část glukózy. Fruktóza se metabolizuje pouze v játrech na tuk, který se ukládá hlavně v oblasti břicha jako útrobní tuk, což má za následek kromě obezity vznik metabolických onemocnění včetně diabetu 2. typu, ztučnění jater, zvýšení hladiny kyseliny močové v krvi. Fruktóza se přeměňuje na tuky, které jsou z velké části triglyceridy, hojně přijímané v živočišných tucích. Nadbytečné triglyceridy se spolu s nadbytečným cholesterolem ukládají v podobě lipoproteinů ve vnitřních stěnách cév, kde vytvářejí aterosklerotické pláty a zužují cévy, čímž působí onemocnění srdce a cév. Fruktóza podporuje chuť k jídlu, některé vědecké studie dokonce zjistily, že fruktóza snižuje citlivost leptinu, hormonu sytosti, tím působí větší pocit hladu a následné přejídání se a tloustnutí a vyšší riziko všech nemocí způsobených obezitou.
Kde najdeme glukózo-fruktózový sirup
Glukózo-fruktózový sirup nemá pouze toto označení, ale bývá také označován termíny „přírodní cukr“, fruktózový sirup, glukózový sirup. Jelikož je glukózo-fruktózový sirup levnější a má vyšší sladivost než cukr, lze se s ním setkat v mnohých potravinách, např. v trvanlivém pečivu, některém sladkém pečivu, cukrovinkách, džusech, jogurtech, jogurtových nápojích, slaných pochutinách, šunce a dokonce i v masných výrobcích. Je-li na etiketě napsáno maso, musí výrobek obsahovat 100 % masa, což skutečně obsahuje, je to dáno legislativou. U masných výrobků je situace jiná, dle zákona nemusí masný výrobek obsahovat 100 % masa, a také ho obvykle neobsahuje, zato kromě různých látek obsahuje i glukózo-fruktózový sirup.
Jak se mu lze vyhnout
Glukózo-fruktózový sirup je přidáván do mnoha potravin, je proto třeba číst složení výrobků na obalu, např. v mletém masném výrobku by člověk běžně nehledal glukózo-fruktózový sirup. Přesto ho tam najde uvedený na etiketě na spodní straně vaničky.
Úplně se vyhnout glukózo-fruktózovému sirupu je téměř nemožné. Skrývá se v mnoha potravinách, např. sladkých nápojích (limonádách, džusech), trvanlivém pečivu, sušenkách, sladkostech a dalších pochutinách (např. slaných krekrech), do kterých je přidáván.
Otázkou zůstává,
proč je glukózo-fruktózový sirup přidáván do mnoha potravin, přestože má velký vliv na vznik obezity, o jejímž nárůstu se stále hovoří, proč není glukózo-fruktózový sirup nahrazen zdraví prospěšnou stévií, která je levná a nenáročná na pěstování. Těžko lze najít lepší potraviny pro nárůst tukových zásob než je izolovaná fruktóza a glukózo-fruktózový sirup.
Proč je fruktóza používaná jako sladidlo pro diabetiky, přestože podporuje obezitu a zhoršuje diabetes. Co je platné, že nemá vliv na hospodaření s inzulínem a glukózou, když působí obezitu, ukládání tuku zejména v oblasti břicha, což je rizikové pro vznik civilizačních chorob včetně diabetu, zhoršuje diabetes, zatěžuje játra a působí jejich ztukovatění. Proč se místo fruktózy, po které se tloustne, nepoužívá stévie, která má zanedbatelné množství kalorií.
Evžena Janovská
Nenapravitelná kukačka
Děti milují pohádky. Milují ten kouzelný svět skřítků, princů, princezen, víl, čarodějek, vodníků a dalších pohádkových bytostí. Moje pohádka je zavede do Stříbrného lesa, kde mluví ptáci i zvířata a kde žije čarodějka Roxana.
Evžena Janovská
Proč volit Ing. Andreje Babiše?
Druhé kolo prezidentských voleb vstupuje do finále a spolu s ním i napětí, které panuje v souvislosti s volbami. Stále více je zřejmé, že Pětikoalice si nepřeje mít na Pražském Hradě Ing. Andreje Babiše.
Evžena Janovská
Prezident republiky nevykonává pouze reprezentativní funkci
Mnozí lidé hodnotí prezidenta podle toho, jak je atraktivní, jakým působí dojmem. Prezident ČR má v rukou velkou moc. Spíše než na jeho zevnějšku záleží na jeho názorech, postojích.
Evžena Janovská
Volte srdcem
Blíží se volby a spolu s nimi i otázka, koho volit. Nejprve je však nutné si položit otázku, zda chcete opravdovou změnu. Pokud ano, nevolte stejné strany a hnutí.
Evžena Janovská
Proč se ne(nechat) očkovat?
Ochrana zdraví je v současné době důležitější než jindy. Jako snadná cesta, jak si ochránit zdraví, se nabízí očkování. Nemusíme se nikde registrovat ani čekat, stačí si zajít do některých obchodních center nebo nádraží.
Další články autora |
Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl
Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...
Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný
Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...
Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování
Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...
Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci
Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...
Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce
Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...
Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město
Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...
Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu
Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...
Naučená omluva, bez upřímné lítosti. Za pokus o vraždu dívky dostal Ukrajinec 19 let
Krajský soud v Plzni odsoudil na devatenáct let Ukrajince Viktora Veselovského, který se loni v...
Svobodu se lidovci snažili dostat pryč ze strany, teď kauzu odkládají
Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších poliků, bývalého šéfa strany a...
- Počet článků 19
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1888x