- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
V tom máte pravdu, většina lidí u nás připravuje zelený čaj po česku, obvykle tak, že dá do hrnku sáček a zalije vroucí vodou nebo v lepším případě nasype čaj do hrnku, zalije vroucí vodou, přikryje pokličkou a nechá louhovat. Optimum je zalévat zelený čaj vodou o teplotě cca 80 °Celsia a nechat louhovat, aby se rozvinula chuť.
Dehydratuje pouze silný, koncentrovaný čaj, slabší zelený čaj naopak dodá tělu tekutiny.
Vcelku pekne napsany clanek, az na drobnost, ze zeleny caj temer nema sanci mit horkou chut v pripade, ze je spravne pripraven. Napriklad v pripade japonskeho caje Sencha prvni nalev zalevam vodou o teplote < 80°C a louhuji tak 30-90s podle chuti, na dalsi nalevy pote dobu louhovani prodluzuji.
Ve chvili, kdy caj ziska horkou chut kvuli prilisne teplote vody/dlouhemu louhovani, je dobre pouzite listky vyhodit a zacit s novymi.
Zelený čaj má i další výhodu - jedna dávka se může zalít vícekrát. Já to tak praktikuju už hodně let - ráno čerstvý čaj, po obědě podruhé zalitý. Večer pivo.
Se vším souhlasím, ale mám dojem, že i silně dehydruje. Podle mě je vhodné přitom pít i čistou vodu- také nejzdravější nápoj s univerzálním léčením.