Strava – významný pomocník při léčbě rakoviny
mořské ryby a plody moře, zdroj omega-3 mastných kyselinEvžena Janovská
Co je rakovina a jak vzniká
Ne každý nádor je zhoubný (maligní) označovaný jako rakovina nebo nádorové onemocnění, některé nádory jsou nezhoubné (benigní). Benigní nádor škodí tělu tím, že utlačuje některé tkáně a také je riziko jeho změny v maligní nádor. Maligní nádor má tyto charakteristiky: klonování, nekontrolovatelný růst, abnormální buňky (nedělí a nevyvíjejí se běžným způsobem), šíření metastází. Zhoubný nádor vzniká ze zdravých buněk. Buňky našeho těla se neustále obnovují dělením, tím se nahrazují poškozené, opotřebované buňky a organismus se stále regeneruje. Během dělení dochází občas k chybám, které se nazývají mutace. Dojde-li k mutaci v úsecích genu, které odpovídají za kontrolu růstu buňky, vznikne tumorová buňka. Tumorové buňky sice nekontrolovatelně rostou, ale sousední tkáň pouze utlačují, až když začnou do ní pronikat a ničit ji, jedná se o zhoubný (maligní) nádor.
Aby mohl vzniknout zhoubný nádor, musí nádorové buňky překonat důmyslnou obranu organismu včetně imunitního systému a vytvořit si vlastní cévní systém a tím získat přímý přístup ke krvi. U onkologicky nemocného (nádorové onemocnění) dochází ke změnám v metabolismu sacharidů, lipidů (tuků) i proteinů (bílkovin). Nádorové buňky získávají potřebnou energii z glukózy anaerobním způsobem (za nepřístupu kyslíku), fermentací. Glukóza je štěpena fermentací za vzniku laktátu a kyseliny mléčné, která plní funkci ochranného štítu proti buňkám imunitního systému a též ničí buněčný obal zdravých buněk. Glykolýza (štěpení glukózy) anaerobním způsobem je pro organismus neefektivní, spotřebovává se tím více glukózy než při štěpené glukózy aerobním způsobem (za přístupu kyslíku). U onkologicky nemocného dochází ke zvýšenému štěpení tuků, změnám ve složení a tím i funkci lipidů, často i ke zvýšené hladině krevních tuků. V metabolizmu proteinů převažuje katabolická fáze (převažuje odbourávání tkání nad jejich výstavbou) a následkem ke ztrátě kosterní svaloviny, snížení celkových tělesných bílkovin, k poklesu imunitních funkcí.
Nevhodná strava může naopak podpořit rakovinu
V širokém povědomí veřejnosti je metoda likvidace nádoru vyhladověním. Tato metoda je založená na poznatku, že nádorové buňky potřebují zvýšené množství glukózy, její podstatou je výrazné omezení příjmu sacharidů a tím i glukózy a následné vyhladovění nádoru (nádor nedostane dostatek glukózy a tak bude zahuben hladem). Jedná se o nízko sacharidovou dietu různého typu a stupně, např. pouze konzumace mrkvové šťávy nebo celerového salátu několik dní až týdnů. Chtít zničit zhoubný nádor tímto způsobem je stejné jako chtít
zahubit hlady parazita, např. tasemnici. Nádorové buňky se chovají stejně jako parazit, tj. silně egoisticky a autonomně. Při nedostatku potravy si nádorové buňky obstarají dostatek živin na úkor zdravých buněk, čímž dojde k oslabení těla a jeho imunitního systému, který potřebuje bílkoviny a energii, ale nikoli nádorových buněk.
Dalším omylem je tvrdit, že při nádorovém onemocnění je třeba tělo posílit dodáním většího množství energie, nemocný má jíst na co má chuť, nejdůležitější je, aby přijal potřebné množství energie. Nemocný má dodat svému tělu nejen dostatek energie, ale i všech látek, které posílí imunitní systém a zlepší podmínky pro metabolické procesy v těle. Naprosto nevhodné jsou tzv. prázdné kalorie, jedná se o potraviny, které dodávají tělu pouze energii, např. bílá mouka a výrobky z ní, bílá rýže, sacharóza (řepný cukr), glukózo-fruktózový sirup, izolovaná fruktóza. Tyto potraviny dodají tělu nejen energii, ale také poskytnou nádorovým buňkám hojnou potravu a připraví naše tělo o vitamíny minerály a oslabí ho. Ztužené (hydrogenované tuky) odebírají volné elektrony z našich buněk, tím zhoršují podmínky pro metabolické procesy v těle. Škodlivější jsou trans mastné kyseliny, jedná o mastné kyseliny tuků rostlinného původu, u kterých byla vlivem výrobního procesu změněna konfigurace (prostorové uspořádání) molekul z cis na trans. Trans mastné kyseliny jsou obsažené v mnoha potravinách včetně jídel řetězců rychlého občerstvení. Ani konzumace tučného masa není vhodná, při vzniku onkologického onemocnění hraje důležitou roli nadbytek živočišných tuků, zejména z masa. Je vhodné se též vyhnout uzeným potravinám, připečeným a připáleným pokrmům, masu opečeného dohněda (při opékání vznikají škodlivé karcinogeny (rakovinotvorné látky).
Vhodná strava pomáhá proti rakovině
Úkolem stravy je posílit imunitní systém, zlepšit podmínky pro metabolické procesy v těle a poskytnout mu potřebnou energii, a tím oslabit nádorové buňky. Jelikož u onkologicky nemocných převládá odbourávání tkání nad jejich výstavbou, je třeba navýšit příjem bílkovin na cca 1,5-2g/kg denně. Tuky by měly tvořit 30-50% z celkového množství energie. Sacharidům se nelze vyhnout, ale vhodné je upřednostňovat sacharidové potraviny s nízkým a středním glykemickým indexem. Cílem stravy je posílit imunitní systém, zlepšit podmínky pro metabolické procesy v těle a tím oslabit nádorové buňky. Imunitní systém potřebuje k dobré funkci dostatek energie (sacharidy, tuky), látky na obnovu (bílkoviny) a ochranné látky (vitamíny, minerály, a další ochranné látky). Strava onkologicky nemocných má obsahovat co nejvíce přírodních látek. Potraviny mají být zpracovány šetrným způsobem (sušení, mražení, mléčné kvašení). Je vhodné se pokud možno vyhýbat konzervovaným potravinám, polotovarům, slazeným limonádám, která obsahují různé přídavné látky, konzervační látky. Jedná se o syntetické, chemicky vyrobené látky, které jsou zátěž pro nemocný organismus.
Vhodným zdrojem sacharidů jsou potraviny, které kromě sacharidů obsahují látky, které posilují imunitní systém, zlepšují podmínky pro metabolické procesy v těle. Jsou to např. topinambury a pastinák, které obsahují polysacharid inulin (inulin se nevstřebává v tenkém střevě, odbourávají ho bakterie v tlustém střevě na mastné kyseliny), pohanka, jáhly, ovesné vločky, med obsahuje kvalitní rostlinné tuky, vitamíny, minerály. Vhodné sladidlo je nejen med, ale i stévie.
Ve stravě má být vyšší příjem rostlinných tuků než živočišných, zdrojem živočišných tuků má být libové maso, ryby (i tučné), mléčné výrobky, zejména tvaroh a zakysané mléčné výrobky (tvaroh i zakysané mléčné výrobky mohou mít vyšší obsah tuků). Nejvhodnější jsou zakysané mléčné výrobky vzniklé mléčným kvašením (kyška, jogurty, podmáslí, biokys, aj.), mezi další potraviny vzniklé mléčným kvašením patří sýry (kromě mozzarelly a tavených sýrů), tvaroh, kysané zelí).
Ve výživě je třeba zohlednit aktuální zdravotní stav nemocného, např. luštěniny jsou výbornou potravinou, ale při nádorech střev, kdy je třeba omezit vlákninu a dodržovat zásady šetřící diety, jsou nevhodné.
Top potraviny proti rakovině
Některé potraviny jsou zvlášť vhodné v boji s nádorovým onemocněním, např. rajčata (obsahují lykopen, který má protinádorový účinek), cibule, česnek (obsahují látky s protinádorovým účinkem), hlávkové zelí, brokolice obsahují glukosinoláty (sloučeniny síry, které neutralizují rakovinotvorné látky), červená řepa (posiluje imunitu, čistí organismus, podporuje krvetvorbu), čerstvé ovoce a zelenina je dobrým zdrojem vitamínu C (vitamín C je antioxidant, posiluje imunitu), zdroje zinku – maso (libové), mandle, listový salát, zelí (zinek aktivuje imunitní systém)), ořechy (zdroj selenu (antioxidant) a rostlinných tuků). Čerstvé bobuloviny (maliny, borůvky, jahody, ostružiny, černý rybíz) obsahují polyfenoly, které mají protinádorové účinky, kakao obsahuje látku, která brání vzniku mutací a zasahuje do produkce rakovinových buněk (hojným zdrojem kakaa je tmavá čokoláda min. 70%), kurkuma (koření, které obsahuje látky bránící metastazování buněk a podporující odumírání nádorových buněk), zelený čaj (obsahuje polyfenoly katechiny, které brání vytvářená kapilár pro zásobování nádorových buněk), lněný olej, rybí tuk, řepkový olej, sója, vlašské ořechy (obsahují omega – 3 nenasycené mastné kyseliny – mají dvojnou vazbu na třetím místě mezi uhlíky, počítáno od koncového methylu), které podporují buněčné dýchání a tím výrazně posilují tělo, tvaroh (bílkovina tvarohu usnadňuje vstřebání omega – 3 mastných kyselin).
Recept na tvarohovou pomazánku
Do polotučného nebo tučného tvarohu přidáme lněný olej v poměru 1 : 1 až 1 : 3 rozmixujeme, až vznikne hladká, krémová konzistence (olej se nesmí oddělovat) můžeme přidat ovoce (např. jahody, borůvky, banán, apod.), šťávu z čerstvého ovoce, příp. trochu medu, šampaňského (šampaňské je dobrý nosič omega-3 mastných kyselin) nebo cibuli, utřený česnek, koření (např. kurkumu), sůl, zeleninu, např. mrkev a uděláme slanou pomazánku. Tato pomazánka se hodí např. k pohance a kysanému zelí nebo k vařeným bramborám a kysanému zelí. Do tvarohu s lněným olejem, připraveným na sladko nebo na slano, můžeme přidat cca 1 lžící lněných semínek.
Evžena Janovská
Nenapravitelná kukačka
Děti milují pohádky. Milují ten kouzelný svět skřítků, princů, princezen, víl, čarodějek, vodníků a dalších pohádkových bytostí. Moje pohádka je zavede do Stříbrného lesa, kde mluví ptáci i zvířata a kde žije čarodějka Roxana.
Evžena Janovská
Proč volit Ing. Andreje Babiše?
Druhé kolo prezidentských voleb vstupuje do finále a spolu s ním i napětí, které panuje v souvislosti s volbami. Stále více je zřejmé, že Pětikoalice si nepřeje mít na Pražském Hradě Ing. Andreje Babiše.
Evžena Janovská
Prezident republiky nevykonává pouze reprezentativní funkci
Mnozí lidé hodnotí prezidenta podle toho, jak je atraktivní, jakým působí dojmem. Prezident ČR má v rukou velkou moc. Spíše než na jeho zevnějšku záleží na jeho názorech, postojích.
Evžena Janovská
Volte srdcem
Blíží se volby a spolu s nimi i otázka, koho volit. Nejprve je však nutné si položit otázku, zda chcete opravdovou změnu. Pokud ano, nevolte stejné strany a hnutí.
Evžena Janovská
Proč se ne(nechat) očkovat?
Ochrana zdraví je v současné době důležitější než jindy. Jako snadná cesta, jak si ochránit zdraví, se nabízí očkování. Nemusíme se nikde registrovat ani čekat, stačí si zajít do některých obchodních center nebo nádraží.
Evžena Janovská
Tipy na posílení imunitního systému
Silný imunitní systém drží daleko od nás bakterie i všechny viry. Jeho síla rozhoduje o tom, zda onemocníme či ne. V současné době je více než kdy jindy nutné zlepšit svou imunitu a tím i zdraví. V článku najdete tipy, jak na to.
Evžena Janovská
Přepíšeme dějiny?
V pátek jsme oslavili 75. výročí konce druhé světové války a spolu s ním i naše osvobození od německých nacistů. Nenávist některých regionálních politiků vůči Rusku se bohužel nezastaví ani před přepisováním dějin.
Evžena Janovská
Je možné splnit novoroční předsevzetí?
S novým rokem přichází touha něco v životě změnit, vylepšit. Nový rok má v sobě symboliku nového začátku, a tak si dáváme v první den roku různá předsevzetí, která nám málokdy vydrží do konce ledna. Proč se nám nedaří plnit naše novoroční předsevzetí? Je možné je splnit?
Evžena Janovská
Bylinky pro dobrou náladu i dobrý spánek
Bylinky nám pomáhají již od nepaměti, jsou osvědčenými pomocníky proti depresi, stresu, vyčerpání, nespavosti. Díky nim si mnohdy můžeme pomoci sami. Podívejme se na známé i méně známé bylinky pro duševní pohodu, dobrou náladu i dobrý spánek.
Evžena Janovská
Pro zdravé kosti je třeba nejen vápník
Pro zdravé kosti je třeba vápník, je stále dokola omílaná informace, která se stala téměř reklamním sloganem. Není to však tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát.
Evžena Janovská
Jahody nejen pro hubnutí
Toto chutné a zdravé ovoce znali již pravěcí lidé, ve starověkém Římě byly považovány za lahůdku, ve středověku nesměly chybět na zámeckých hostinách. Díky minimálnímu obsahu kalorií si dopřát i větší množství jahod a navíc mají sladkou chuť.
Evžena Janovská
Glukózo-fruktózový sirup pro naše zdraví?
Glukózo-fruktózový sirup je považován za neškodný pro naše zdraví. Jedná se přece o přirozený zdroj glukózy a fruktózy! Jenže pravda je poněkud jiná.
Evžena Janovská
Nordic walking – víc než chůze
Potkáváme dříve narozené jedince a obézní jedince jak se opírají o hole, podobné lyžařským holím. To není nordic walking, ale parodie na něho. Z toho vznikl mýtus, že nordic walking je pouze pro dříve narozené jedince a pro velmi obézní lidi, aby chůze byla pro ně pohodlnější. Hůlky nordic walkingu nejsou pro to, abychom se měli o co opírat, ale pro to, aby byly při chůzi uvedeny do činnosti svaly horní poloviny těla.
Evžena Janovská
Proč je dobré číst složení výrobků na obalu
Pro alergiky a celiaky je nutností všímat si složení výrobků na obalu. Je to pro ně otázka zdraví nebo nemoci. A nejen pro ně. I běžní spotřebitelé, kteří nemají žádná dietní omezení, by si měli všímat, co dávají do svého nákupního vozíku. Kvalita potravin ovlivňuje zdraví a zdraví ovlivňuje kvalitu života.
Evžena Janovská
Zima bez nachlazení? Jde to!
Zima je zatěžkávací zkouškou našeho imunitního systému, ne kvůli chladnému počasí, jak by se mohlo na první pohled zdát, ale kvůli nižší hladině vitamínu D v našem těle. Staré, známé přísloví říká: „Kam nechodí slunce, tam chodí lékař.“ Současná věda dala tomuto přísloví za pravdu. Sluncem je zde myšleno denní světlo nejen v teplých slunných dnech, ale i v chladných či mrazivých dnech, kdy je zataženo.
Evžena Janovská
Proč tloustneme?
Výběr jídla, velikost porcí i způsob života záleží na našem myšlení. V hlavě začíná nejen hubnutí, ale i tloustnutí. Je několik příčin, proč sáhneme po nezdravém jídle.
Evžena Janovská
Zelený čaj – nápoj pro zdraví i štíhlou linii
Zelený čaj je známý jako silný antioxidant, zbavuje tělo škodlivých látek, posiluje imunitu a brzdí proces stárnutí. Vyrábí se ze zelených, kožovitých listů čajovníku. Čajovník patří k rodu kaméliovitých, dorůstá do výšky 20 m. Daří se mu v tropickém i subtropickém pásmu, má rád slunná místa s dostatkem deště.
Evžena Janovská
Brokolice – pomocník nejen proti rakovině
Brokolice patří mezi nejzdravější potraviny, vděčí za to svým účinkům na naše tělo. Tato brukvovitá zelenina, pocházející z oblasti Středomoří byla v naší republice dlouho neznámá, dokud vědci neobjevili její účinky na náš organismus.
- Počet článků 19
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1888x