Evžena Janovská

Strava – významný pomocník při léčbě rakoviny

9. 11. 2013 8:35:37
Slovo rakovina patří mezi ta slova, která vzbuzují strach, není se čemu divit, rakovina patří mezi smrtelná onemocnění. Nejlepší je prevence, ale ani tehdy, když se dostaví onemocnění, nejsme bezmocní, rakovina je naštěstí vyléčitelná. Vhodná strava může významným způsobem pomoci při léčbě rakoviny.
mořské ryby a plody moře, zdroj omega-3 mastných kyselin
mořské ryby a plody moře, zdroj omega-3 mastných kyselinEvžena Janovská

Co je rakovina a jak vzniká

Ne každý nádor je zhoubný (maligní) označovaný jako rakovina nebo nádorové onemocnění, některé nádory jsou nezhoubné (benigní). Benigní nádor škodí tělu tím, že utlačuje některé tkáně a také je riziko jeho změny v maligní nádor. Maligní nádor má tyto charakteristiky: klonování, nekontrolovatelný růst, abnormální buňky (nedělí a nevyvíjejí se běžným způsobem), šíření metastází. Zhoubný nádor vzniká ze zdravých buněk. Buňky našeho těla se neustále obnovují dělením, tím se nahrazují poškozené, opotřebované buňky a organismus se stále regeneruje. Během dělení dochází občas k chybám, které se nazývají mutace. Dojde-li k mutaci v úsecích genu, které odpovídají za kontrolu růstu buňky, vznikne tumorová buňka. Tumorové buňky sice nekontrolovatelně rostou, ale sousední tkáň pouze utlačují, až když začnou do ní pronikat a ničit ji, jedná se o zhoubný (maligní) nádor.

Aby mohl vzniknout zhoubný nádor, musí nádorové buňky překonat důmyslnou obranu organismu včetně imunitního systému a vytvořit si vlastní cévní systém a tím získat přímý přístup ke krvi. U onkologicky nemocného (nádorové onemocnění) dochází ke změnám v metabolismu sacharidů, lipidů (tuků) i proteinů (bílkovin). Nádorové buňky získávají potřebnou energii z glukózy anaerobním způsobem (za nepřístupu kyslíku), fermentací. Glukóza je štěpena fermentací za vzniku laktátu a kyseliny mléčné, která plní funkci ochranného štítu proti buňkám imunitního systému a též ničí buněčný obal zdravých buněk. Glykolýza (štěpení glukózy) anaerobním způsobem je pro organismus neefektivní, spotřebovává se tím více glukózy než při štěpené glukózy aerobním způsobem (za přístupu kyslíku). U onkologicky nemocného dochází ke zvýšenému štěpení tuků, změnám ve složení a tím i funkci lipidů, často i ke zvýšené hladině krevních tuků. V metabolizmu proteinů převažuje katabolická fáze (převažuje odbourávání tkání nad jejich výstavbou) a následkem ke ztrátě kosterní svaloviny, snížení celkových tělesných bílkovin, k poklesu imunitních funkcí.

Nevhodná strava může naopak podpořit rakovinu

V širokém povědomí veřejnosti je metoda likvidace nádoru vyhladověním. Tato metoda je založená na poznatku, že nádorové buňky potřebují zvýšené množství glukózy, její podstatou je výrazné omezení příjmu sacharidů a tím i glukózy a následné vyhladovění nádoru (nádor nedostane dostatek glukózy a tak bude zahuben hladem). Jedná se o nízko sacharidovou dietu různého typu a stupně, např. pouze konzumace mrkvové šťávy nebo celerového salátu několik dní až týdnů. Chtít zničit zhoubný nádor tímto způsobem je stejné jako chtít
zahubit hlady parazita, např. tasemnici. Nádorové buňky se chovají stejně jako parazit, tj. silně egoisticky a autonomně. Při nedostatku potravy si nádorové buňky obstarají dostatek živin na úkor zdravých buněk, čímž dojde k oslabení těla a jeho imunitního systému, který potřebuje bílkoviny a energii, ale nikoli nádorových buněk.

Dalším omylem je tvrdit, že při nádorovém onemocnění je třeba tělo posílit dodáním většího množství energie, nemocný má jíst na co má chuť, nejdůležitější je, aby přijal potřebné množství energie. Nemocný má dodat svému tělu nejen dostatek energie, ale i všech látek, které posílí imunitní systém a zlepší podmínky pro metabolické procesy v těle. Naprosto nevhodné jsou tzv. prázdné kalorie, jedná se o potraviny, které dodávají tělu pouze energii, např. bílá mouka a výrobky z ní, bílá rýže, sacharóza (řepný cukr), glukózo-fruktózový sirup, izolovaná fruktóza. Tyto potraviny dodají tělu nejen energii, ale také poskytnou nádorovým buňkám hojnou potravu a připraví naše tělo o vitamíny minerály a oslabí ho. Ztužené (hydrogenované tuky) odebírají volné elektrony z našich buněk, tím zhoršují podmínky pro metabolické procesy v těle. Škodlivější jsou trans mastné kyseliny, jedná o mastné kyseliny tuků rostlinného původu, u kterých byla vlivem výrobního procesu změněna konfigurace (prostorové uspořádání) molekul z cis na trans. Trans mastné kyseliny jsou obsažené v mnoha potravinách včetně jídel řetězců rychlého občerstvení. Ani konzumace tučného masa není vhodná, při vzniku onkologického onemocnění hraje důležitou roli nadbytek živočišných tuků, zejména z masa. Je vhodné se též vyhnout uzeným potravinám, připečeným a připáleným pokrmům, masu opečeného dohněda (při opékání vznikají škodlivé karcinogeny (rakovinotvorné látky).

Vhodná strava pomáhá proti rakovině

Úkolem stravy je posílit imunitní systém, zlepšit podmínky pro metabolické procesy v těle a poskytnout mu potřebnou energii, a tím oslabit nádorové buňky. Jelikož u onkologicky nemocných převládá odbourávání tkání nad jejich výstavbou, je třeba navýšit příjem bílkovin na cca 1,5-2g/kg denně. Tuky by měly tvořit 30-50% z celkového množství energie. Sacharidům se nelze vyhnout, ale vhodné je upřednostňovat sacharidové potraviny s nízkým a středním glykemickým indexem. Cílem stravy je posílit imunitní systém, zlepšit podmínky pro metabolické procesy v těle a tím oslabit nádorové buňky. Imunitní systém potřebuje k dobré funkci dostatek energie (sacharidy, tuky), látky na obnovu (bílkoviny) a ochranné látky (vitamíny, minerály, a další ochranné látky). Strava onkologicky nemocných má obsahovat co nejvíce přírodních látek. Potraviny mají být zpracovány šetrným způsobem (sušení, mražení, mléčné kvašení). Je vhodné se pokud možno vyhýbat konzervovaným potravinám, polotovarům, slazeným limonádám, která obsahují různé přídavné látky, konzervační látky. Jedná se o syntetické, chemicky vyrobené látky, které jsou zátěž pro nemocný organismus.

Vhodným zdrojem sacharidů jsou potraviny, které kromě sacharidů obsahují látky, které posilují imunitní systém, zlepšují podmínky pro metabolické procesy v těle. Jsou to např. topinambury a pastinák, které obsahují polysacharid inulin (inulin se nevstřebává v tenkém střevě, odbourávají ho bakterie v tlustém střevě na mastné kyseliny), pohanka, jáhly, ovesné vločky, med obsahuje kvalitní rostlinné tuky, vitamíny, minerály. Vhodné sladidlo je nejen med, ale i stévie.

Ve stravě má být vyšší příjem rostlinných tuků než živočišných, zdrojem živočišných tuků má být libové maso, ryby (i tučné), mléčné výrobky, zejména tvaroh a zakysané mléčné výrobky (tvaroh i zakysané mléčné výrobky mohou mít vyšší obsah tuků). Nejvhodnější jsou zakysané mléčné výrobky vzniklé mléčným kvašením (kyška, jogurty, podmáslí, biokys, aj.), mezi další potraviny vzniklé mléčným kvašením patří sýry (kromě mozzarelly a tavených sýrů), tvaroh, kysané zelí).

Ve výživě je třeba zohlednit aktuální zdravotní stav nemocného, např. luštěniny jsou výbornou potravinou, ale při nádorech střev, kdy je třeba omezit vlákninu a dodržovat zásady šetřící diety, jsou nevhodné.

Top potraviny proti rakovině

Některé potraviny jsou zvlášť vhodné v boji s nádorovým onemocněním, např. rajčata (obsahují lykopen, který má protinádorový účinek), cibule, česnek (obsahují látky s protinádorovým účinkem), hlávkové zelí, brokolice obsahují glukosinoláty (sloučeniny síry, které neutralizují rakovinotvorné látky), červená řepa (posiluje imunitu, čistí organismus, podporuje krvetvorbu), čerstvé ovoce a zelenina je dobrým zdrojem vitamínu C (vitamín C je antioxidant, posiluje imunitu), zdroje zinku – maso (libové), mandle, listový salát, zelí (zinek aktivuje imunitní systém)), ořechy (zdroj selenu (antioxidant) a rostlinných tuků). Čerstvé bobuloviny (maliny, borůvky, jahody, ostružiny, černý rybíz) obsahují polyfenoly, které mají protinádorové účinky, kakao obsahuje látku, která brání vzniku mutací a zasahuje do produkce rakovinových buněk (hojným zdrojem kakaa je tmavá čokoláda min. 70%), kurkuma (koření, které obsahuje látky bránící metastazování buněk a podporující odumírání nádorových buněk), zelený čaj (obsahuje polyfenoly katechiny, které brání vytvářená kapilár pro zásobování nádorových buněk), lněný olej, rybí tuk, řepkový olej, sója, vlašské ořechy (obsahují omega – 3 nenasycené mastné kyseliny – mají dvojnou vazbu na třetím místě mezi uhlíky, počítáno od koncového methylu), které podporují buněčné dýchání a tím výrazně posilují tělo, tvaroh (bílkovina tvarohu usnadňuje vstřebání omega – 3 mastných kyselin).

Recept na tvarohovou pomazánku

Do polotučného nebo tučného tvarohu přidáme lněný olej v poměru 1 : 1 až 1 : 3 rozmixujeme, až vznikne hladká, krémová konzistence (olej se nesmí oddělovat) můžeme přidat ovoce (např. jahody, borůvky, banán, apod.), šťávu z čerstvého ovoce, příp. trochu medu, šampaňského (šampaňské je dobrý nosič omega-3 mastných kyselin) nebo cibuli, utřený česnek, koření (např. kurkumu), sůl, zeleninu, např. mrkev a uděláme slanou pomazánku. Tato pomazánka se hodí např. k pohance a kysanému zelí nebo k vařeným bramborám a kysanému zelí. Do tvarohu s lněným olejem, připraveným na sladko nebo na slano, můžeme přidat cca 1 lžící lněných semínek.

Autor: Evžena Janovská | karma: 29.41 | přečteno: 11985 ×
Poslední články autora