Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Brokolice – pomocník nejen proti rakovině

14. 11. 2013 11:49:58
Brokolice patří mezi nejzdravější potraviny, vděčí za to svým účinkům na naše tělo. Tato brukvovitá zelenina, pocházející z oblasti Středomoří byla v naší republice dlouho neznámá, dokud vědci neobjevili její účinky na náš organismus.
brokolicebrokoliceEvžena Janovská

Jedinečný komplex zdraví prospěšných látek

Brokolice obsahuje kvercentin, glutathion, beta karoten, indoly, vitamín C a další antioxidanty. Je bohatým zdrojem chrómu, hořčíku a draslíku, pomáhá regulovat stálou hladinu glukózy v krvi, je prevencí proti onemocněním srdce a cév, snižuje krevní tlak, při otocích pomáhá vylučovat nadbytečnou vodu z těla. Brokolice díky vysokému obsahu vlákniny a nízkému obsahu kalorií pomáhá při hubnutí. Látky obsažené v brokolici mají zvýšený účinek ve spojení s biotinem. Zdroji biotinu jsou rajčata, ořechy, špenát, avokádo, hnědá rýže. Látky obsažené v brokolici pomáhají proti stresu.

Pomocník v prevenci proti rakovině

Brokolice obsahuje velké množství sulforafanu, látky se silnými protirakovinnými účinky. Vědci z USA objevili v brokolici chemickou látku I3C, která je obsažená také v květáku a zelí. Tato látka dokáže zabránit předávání poškozených genetických informací na další generace buněk a tím zabránit rakovinnému bujení v samém počátku. Rakovina vzniká ze zdravých buněk, jejichž DNA je poškozena volnými radikály. Brokolice je výbornou prevencí proti rakovině prsu, látky obsažené v brokolici zrychlují odstranění estrogenu z těla a tím snižují riziko vzniku rakoviny prsu. Brokolice působí preventivně proti rakovině také posilováním imunitního systému. Posílení imunitního systému hraje klíčovou roli v prevenci proti rakovině, silný imunitní systém si dokáže poradit s vetřelci, i s buňkami s poškozenou DNA, a tak zabránit vzniku rakoviny.

Brokolice v kuchyni

Kupujeme čerstvou brokolici, starší brokolice je ovadlá, s nahnědlými listy a růžičkami. Brokolici je třeba zkonzumovat co nejdříve, již během tří dnů žloutne, ztrácí cenné látky a po uvaření má nahořklou chuť. Brokolici používáme syrovou do salátů nebo jako zeleninovou přílohu, přidáváme ji do zeleninových pokrmů, polévek. Nejšetrnější způsob tepelné úpravy brokolice je vaření v páře, příp. v malém množství osolené vody cca 5 minut.

Recepty

Brokolicová polévka (1 porce)

Suroviny: 100 g brokolice, 1 polévková lžíce (10 g) másla, 10 g cibule 100 ml mléka, sůl, pepř, muškátový ořech, 1 vejce.

Postup: Brokolici očistíme, omyjeme, rozdělíme na růžičky a vaříme v hrnci s vodou do měkka. Na másle necháme zesklovatět oloupanou, najemno nakrájenou cibuli. K cibuli přidáme brokolici i vodu, ve které se brokolice vařila, mléko, sůl, pepř, muškátový ořech a necháme přivést mléko k varu. Odstavíme z plotny a přidáme vejce.

Zapečená brokolice s bramborami (1 porce)

Suroviny: 200 g brokolice, 100 g brambor, 3 stroužky česneku, 150 ml 12% zakysané smetany, 1 vejce, sůl, pepř, muškátový ořech, 5 g másla (vymazání), 5 g 30% eidamu.

Postup: Oškrábané, na kolečka nakrájené brambory vaříme ve vodě do polo měkka. V hrnku smícháme vejce se solí, pepřem, muškátovým ořechem a smetanou. Zapékací misku vymažeme máslem, poklademe brambory, očištěnou, omytou, na růžičky rozdělenou brokolicí, přidáme utřený česnek, zalijeme směsí vejce, koření, smetany a dáme péci do vyhřáté trouby na cca 10 minut. Potom vypneme troubu a posypeme nastrouhaným sýrem.

Autor: Evžena Janovská | čtvrtek 14.11.2013 11:49 | karma článku: 0.00 | přečteno: 53x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ona

Andrea Hynková

Když je chlap prostě jen orgán

Jako medička mám na mužích ráda poměrně podivné věci. Třeba jizvy, ráda poslouchám jejich srdce a snažím se v jejich tepu objevit nějakou srdeční vadu a před první pusou se zodpovědně ptám, kdy byli naposledy na krvi.

19.10.2017 v 14:00 | Karma článku: 20.46 | Přečteno: 984 | Diskuse

Edna Nová

Jak lidé reagují na ženu s depresí?

Relativně dobře. Tedy pokud se jedná o přátele, známé, kolegy a tak. Častá reakce je: „Jo, depresi jsem měl taky.“ Ono je těžké nesklouznout do deprese, když heslem doby je mít, být, překonat, zvládnout, dosáhnout..

19.10.2017 v 10:53 | Karma článku: 19.69 | Přečteno: 617 | Diskuse

Olga Hrdinová

Výročí české královny Elišky Rejčky

Dnes, 19. října, je to přesně 682 let od smrti významné české královny Elišky Rejčky. Proto se sluší připomenout si dramatické osudy této pozoruhodné ženy ...

19.10.2017 v 8:51 | Karma článku: 19.18 | Přečteno: 255 |

Hana Bočková

Babí léto

" Rosa o pavučinu zazvonila. Usmál ses. Pěkné je to. Vášnivě jsem Tě políbila, netušíc, že přichází babí léto. "

18.10.2017 v 20:07 | Karma článku: 8.45 | Přečteno: 146 | Diskuse

Ivana Dianová

Nevolím

Nevolím, nevolila jsem a nikdy volit nehodlám. Jak by řekl můj otec: "A dyť je to furt do blba!" Což je...

17.10.2017 v 21:34 | Karma článku: 18.95 | Přečteno: 1038 | Diskuse
Počet článků 12 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1973

Jsem rodačka z Prahy. Jako nutriční terapeutka se zajímám o výživu, zdravý životní styl a o vše, co s ním souvisí. Se zdravým životním stylem souvisí i zdraví naší peněženky. Kdo se utápí v dluzích, žije v chronickém stresu. Žije v tom druhu stresu, který poškozuje fyzické i psychické zdraví a který dlužníka odsuzuje k živoření do té doby, dokud nebude vyřešena jeho situace. Tato skutečnost mě přiměla doplnit si vzdělání v oboru konzultantka prevence předlužení v osobních financích. K mým zájmům patří také historie, kultura, literatura, příroda, ruční práce a také dobrovolnická činnost. Jako dobrovolnice píšu pro občanské sdružení Budu pomáhat www.budupomahat.cz o akcích a projektech, které pomáhají druhým.

 



Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.