Evžena Janovská

Proč tloustneme?

19. 11. 2013 6:05:17
Výběr jídla, velikost porcí i způsob života záleží na našem myšlení. V hlavě začíná nejen hubnutí, ale i tloustnutí. Je několik příčin, proč sáhneme po nezdravém jídle.
nabídka jídel fastfoodu
nabídka jídel fastfooduEvžena Janovská

Nesprávné zvládání stresu

Při stresu se v těle uvolňuje hormon kortizol, který dodá energii do svalů, srdce a dalších orgánů a nevyužitá energie se mění v krvi na tuk a ten se ukládá hlavně v oblasti břicha. Kortizol také podporuje chuť k jídlu, a proto mnoho lidí sáhne po sladkém a tučném jídle, které jim poskytne krátkodobé uspokojení. Kromě toho kortizol zpomaluje metabolismus. Stres může změnit hladiny glukózy v krvi, což se projeví únavou, depresí, nervozitou. Tyto projevy vedou k nezdravému stravování a tím k tloustnutí. Tak působí stres na toho, kdo ho nesprávně zvládá. Záleží nejen na tom, jestli někdo zvládá stres pomocí jídla nebo pohybem, meditací, ale i na jeho přístupu k životu. To znamená, jak přijímá neúspěch, překážky, jestli je bere jako příležitost k růstu nebo jestli se nechá jimi zlomit a utěšuje se jídlem. Je-li někdo pod tlakem mnoha úkolů, nevyřeší je tím, že se bude stresovat, naopak, je zde riziko, že zazmatkuje a udělá chyby, ale vyřeší je jejich klidným a systematickým plněním. Stres může zrychlit náš fyzický výkon, ale nemůže zrychlit náš pracovní výkon.

Není čas na jídlo

Někteří lidé jsou zavaleni množstvím práce a úkolů a nezbývá jim čas na jídlo. Chtějí proto co nejrychleji do sebe dostat jídlo, vybírají si jídlo, které je v co nejměkčí, v co nejvíce pěnovité konzistenci. Takové jídlo mohou zhltnout, aniž by se zdržovali kousáním, nezdržují se ani výběrem a plánováním jídla, kupují, co jim padne do ruky, a jsou to jídla typu koblih, zákusků, lahůdkových salátů, uzenin, bílého pečiva, klobás i jídel z fastfoodů. Rychlost vede k přejídání se. Mozek dostane signál o sytosti až za dvacet minut po té, co jídlo dorazilo do žaludku a za tu dobu dokáže rychlý jedlík spořádat mamutí porci.

Pohodlnost

Mnoho lidí má zažité návyky, které nechtějí změnit, přestože vědí, že jim škodí. Zažité návyky znají a spatřují v nich jistotu, mají strach ze změny, změna je děsí a vyvolává v nich pocit nejistoty. Každá změna vyžaduje úsilí a sebekázeň a pro pohodlného člověka je námaha nepříjemná. Je pohodlnější např. denně 30 minut sedět u televize než 30 minut cvičit. Sezení u televize na rozdíl od cvičení nevyžaduje námahu. Pohodlného člověka nebaví kousat, proto má raději jídla měkké konzistence, např. klobásy, hamburgery a další jídla z mletého masa, sladké nadýchané pečivo, zákusky, apod.

Závislost na jídle

Konzumace tučných, smažených jídel vyvolává libé pocity, ty si mozek uloží do paměti a vybaví si je pokaždé, když čich zaznamená libou vůni daného jídla. Vůně je spojena s libými pocity a člověk těžko dokáže odolat. Závislost na sladkém má hlubší kořeny. Mozek potřebuje ke své činnosti energii, kterou získává z glukózy. Sladké potraviny mají bohužel vysoký glykemický index, tj. rychle po nich stoupne hladina glukózy v krvi, člověk se cítí sytý, čilý, šťastný, ale vlivem inzulínu opět rychle klesne a dostaví se malátnost, otupělost, vyčerpanost, hlad a touha po sladkém, které bylo před chvílí příčinou těch skvělých pocitů. Mozek reaguje na zvýšenou hladinu glukózy v krvi vyplavením endorfinů, látek vyvolávajících uspokojení, a tím vzniká skutečná závislost. Smysly v nás probouzejí chutě, např. pohled na okoralý zákusek by nikoho nelákal, ale při pohledu na nazdobený, barevně sladěný, načechraný zákusek se nám sbíhají sliny.

Závislost na fastfoodech

Příčinou není jen nedostatek času na jídlo nebo pohodlnost, ale také lákavá vůně a chuť, která je návyková. Vůně probouzí chuť a chuť reaguje na dráždění a dráždění vyvolá neodolatelnou potřebu si dopřát to lákavé jídlo. Jídlo z fastfoodu obsahuje mnoho složek, např. cukr, různá dochucovadla, apod. na které může mozek reagovat vznikem závislosti, mozek stále hledá zdroj štěstí. Pro někoho je to cigareta, pro někoho alkohol pro někoho třeba donuts nebo hamburger s hranolky, tatarskou omáčkou a coca-collou. Návštěvníci fastfoodu jedí rychle, než se u nich dostaví pocit sytosti, spořádají velké množství jídla. Jídla z fastfoodu jsou připravená tak, aby se dala jíst rychle, tato jídla mají měkkou konzistenci, dají se jíst po malých kouscích a také dopadá porcování a krájení, které zdržuje. Kromě toho jídlo z fastfoodů má velmi malou schopnost zasytit, brzy je po něm hlad. Jídlo z fastfoodu obsahuje minimální množství vlákniny ale hodně energie, má malý objem a hodně energie. Vláknina nás nutí žvýkat a žvýkání jídla dává mozku signál o sytosti. Vláknina dodává jídlu velký objem, ale málo energie a člověk toho sní méně. Tučná jídla, především ta z fastfoodů ničí v mozku buňky odpovědné za tělesnou hmotnost a ukládání tuku do tukových zásob, následkem toho člověk tloustne. Častá a pravidelná konzumace nezdravých jídel z fastfoodů a provozoven rychlého občerstvení vede k zánětům v hypotalamu, v hypotalamu je centrum, které je mimo jiné odpovědné i za ukládání tuků do tukových zásob.

Závislost na slazených nápojích

Dalšími ničiteli štíhlé linie jsou sladké nápoje, jedná se hlavně o sladké limonády a kolové nápoje, které jsou přímo nabité cukrem. Po vypití jednoho kelímku některé z limonád příjme člověk, aniž si to uvědomí stejné množství kalorií jako po konzumaci vydatného oběda. Není divu, že po takových kalorických bombách váha stoupá.

Jestli budeme štíhlé nebo obézní, ovlivňuje mozek, záleží na způsobu myšlení. Způsob myšlení ovlivňuje naše jednání.

Autor: Evžena Janovská | karma: 5.09 | přečteno: 145 ×
Poslední články autora