Evžena Janovská

Proč je dobré číst složení výrobků na obalu

5. 02. 2014 22:05:26
Pro alergiky a celiaky je nutností všímat si složení výrobků na obalu. Je to pro ně otázka zdraví nebo nemoci. A nejen pro ně. I běžní spotřebitelé, kteří nemají žádná dietní omezení, by si měli všímat, co dávají do svého nákupního vozíku. Kvalita potravin ovlivňuje zdraví a zdraví ovlivňuje kvalitu života.
masný výrobek neobsahuje pouze maso
masný výrobek neobsahuje pouze masoEvžena Janovská

Na obalu je uvedeno něco jiného a něco jiného je napsáno pod slovem složení

Je to poněkud matoucí číst něco jiného na přední straně obalu a něco jiného na zadní straně obalu za slovem složení, často napsané velmi drobným písmem. Spotřebitelé, kteří nečtou složení výrobků na obalu, se mylně domnívají, že Surimi jsou krabí tyčinky, na přední straně obalu je přece velkým písmem napsáno Surimi krabí tyčinky. Ale když by si přečetli složení na zadní straně, dočetli by se: „tyčinky z krabího masa s krabí příchutí“. A to není totéž jako krabí maso, krabí maso, je krabí maso, ale tyčinky z krabího masa neobsahují pouze krabí maso.

Citronka sice vypadá jako citronová šťáva, ale je to voda, kyselina citronová a další chemické látky. Citronka obsahuje min. 0,4% šťávy z citronu, což je na 1 l vody 4 ml šťávy. 1 l Citronky stojí 16,- Kč, zatímco 1 l koncentrátu citronové šťávy (obsahuje 99,6 % šťávy z citronu), stojí 26,- Kč.

V regále lze najít různé druhy výrobků i ty, které tam nemají co dělat.

Například v regále s čokoládami lze najít kakaovomléčnou pochoutku, která nemá s čokoládou nic společného, snad jen to, že je umístěna v regále mezi čokoládami. Obsahuje 8 % kakaové hmoty s nižším množstvím tuků, česká norma říká, že výrobek, který obsahuje méně než 10 % kakaové hmoty, se nesmí nazývat čokoláda. Tak se sice skutečně nenazývá, ale je umístěn v regále mezi čokoládami. Další příklad: v regále mezi 100% džusy jsou ovocné nápoje (obsahují méně než 25% ovocné složky), např. Capri, obsahuje 4% šťávy z ovoce, antioxidanty, vodu.

Matoucí může být i vzhled výrobku

Při pohledu na vzhled mražené šunkové pizzy se šunkou se spotřebitel těší na šunku. Marně. V mražené šunkové pizze s šunkou, která je od stejného výrobce (číselný kód výrobce je umístěn na zadní straně obalu vlevo dole v elipse), přestože je koupená v různých supermarketech (liší se pouze obalem a cenou), je 0,02% šunky, což je 0,9 g šunky. To, co vypadá jako šunka, není šunka, ale výrobní salám.

Co je výrobní salám

Výrobní salám nenajdeme na pultech uzenářství nebo lahůdek ani v regálech supermarketů Najdeme ho však v hojném množství v mražené šunkové pizze s šunkou a v různých lahůdkářských výrobcích, např. salátech, aspicích, pomazánkách (např. grónská pomazánka). Hlavní složkou výrobního salámu je strojně oddělené drůbeží maso, (drůbeží skelety se pod velkým tlakem lisují a vznikne drůbeží separát), dalšími složkami jsou drůbeží kůže, vepřové kůže (jelikož jsou tvrdé, namočí se na 24 hodin do láku, nejen, aby změkly, ale aby nabyly na objemu), přidá se led (aby byl salám šťavnatý), stabilizátory barvy, emulgátory, koření, škroby, vše se umele a uvaří a salám je hotový. Výrobní cena1 kg výrobního salámu je 15,- Kč.

Masný výrobek není maso

Je-li na etiketě obalu uvedeno maso, musí výrobek obsahovat 100 % masa, což skutečně obsahuje, je to dáno legislativou. U masných výrobků je situace jiná, dle zákona nemusí masný výrobek obsahovat 100 % masa, a také ho obvykle neobsahuje, zato kromě různých látek obsahuje i glukózo-fruktózový sirup. Glukózo-fruktózový sirup není přírodní cukr, přestože tak bývá označován. Bývá též označován jako glukózový sirup, fruktózový sirup. Významnou složkou glukózo-fruktózového sirupu je fruktóza. Fruktóza se metabolizuje pouze v játrech na tuk, který se ukládá hlavně v oblasti břicha jako útrobní tuk. Výsledkem je obezita, vznik metabolických onemocnění včetně diabetu 2. typu, ztučnění jater, zvýšení hladiny kyseliny močové v krvi. Fruktóza podporuje chuť k jídlu, některé vědecké studie dokonce zjistily, že fruktóza snižuje citlivost leptinu, hormonu sytosti, tím působí větší pocit hladu a následné přejídání se a tloustnutí a vyšší riziko všech nemocí způsobených obezitou. V ovoci je sice také fruktóza, ale kromě ní je v ovoci obsažena vláknina a další látky, které neutralizují škodlivý vliv fruktózy.

Pozor na glutamát

Glutamát je jednou z hodně používaných chemických látek. Glutamát je sodná sůl kyseliny glutamové, používaná jako zvýrazňovač chuti. Vyskytuje se v mnoha potravinových výrobcích (např. v sójové omáčce) pod různým označením, hydrolyzované proteiny, kvasničný extrakt, sójový extrakt, E620­ E625. Glutamát je aminokyselina, vyskytující se v určitém množství v mozku savců, i člověka, kde funguje jako hlavní přenašeč nervových vzruchů. Vyvolává a ovlivňuje mnoho fyziologických procesů v mozku, např. reguluje procesy učení, paměti, přenos bolestivých podnětů, pohybovou koordinaci. Konzumací potravin obsahujících glutamát, se glutamát dostává do krve a odtud i do mozku, čímž se zvýší jeho koncentrace v mozku. Nadměrná koncentrace glutamátu v mozku je toxická, projevuje se např. syndromem čínské restaurace (vysoký krevní tlak, zrychlený tep, zrudnutí v obličeji), chronickou bolestí, migrénami, epileptickými záchvaty, depresí, u dětí autismem, poruchami učení. Glutamát má silnější účinky v tekutých formách, např. omáčkách, polévkách nápojích, rychleji se vstřebá a rychleji se dostává do krve.

Rady pro spotřebitele

  • Nespokojujte se s přečtením názvu výrobků na obalech, ani fotkami nebo obrázky na obalech nebo dokonce reklamou, ale všímejte si jejích složení.

  • Nezapomeňte si vzít s sebou na nákup lupu, složení výrobků na jejich obalech bývá napsáno drobným písmem.

  • Není třeba být odborníkem, stačí znát nejznámější látky, které se přidávají do potravin a znát jejich složení.

  • Když je v některém výrobku mnoho aditiv (přídatných látek), např. stabilizátorů, zahušťovadel, zvýrazňovačů barvy, chuti vůně, konzervačních látek, výrobek nebude zrovna zdraví nejprospěšnější.

  • Všímat si, jaká je hlavní látka v daném výrobku, např. hlavní látka v mražené pizze s šunkou není šunka podíl šunky je 0,02 %, což je 0,9 g), ale výrobní salám.

  • Číst pozorně složení BIO potravinových výrobků na obalu (BIO potravinové výrobky musí být sice vyrobeny z BIO surovin, ale mohou obsahovat různém chemické přídatné látky (éčka).

  • Nejlevnější nemusí vždy znamenat nejlepší, je lépe si dopřát menší množství dražšího, kvalitnějšího výrobku než větší množství levného, méně kvalitního výrobku. Staré přísloví říká: „Lepší kapka medu než kýbl hnoje.“

Autor: Evžena Janovská | karma: 14.14 | přečteno: 627 ×
Poslední články autora