Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Glukózo-fruktózový sirup pro naše zdraví?

17. 03. 2014 20:16:16
Glukózo-fruktózový sirup je považován za neškodný pro naše zdraví. Jedná se přece o přirozený zdroj glukózy a fruktózy! Jenže pravda je poněkud jiná.
masný výrobek obsahující glukózo-fruktózový sirupmasný výrobek obsahující glukózo-fruktózový sirupEvžena Janovská

Není fruktóza jako fruktóza

Glukózo-fruktózový sirup obsahuje glukózu a fruktózu. Izolovaná fruktóza, obsažená v glukózo-fruktózovém sirupu nemá naše tělo stejné účinky jako fruktóza obsažená v ovoci. Ovoce kromě fruktózy obsahuje velké množství vlákniny, která působí pomalejší vstřebávání všech látek, i fruktózy. Ovoce obsahuje také mnoho enzymů, které se podílejí na štěpení sacharidů. Vlákninu ani enzymy v glukózo-fruktózovém sirupu nenajdeme.

Složky glukózo-fruktózového sirupu

Glukóza (hroznový cukr) je základní monosacharid, který se může podílet na složení jiných sacharidů, např. sacharózy (řepný cukr), laktózy (mléčný cukr), škrobů. Glukóza dodává tělu okamžité množství energie, glukóza je palivo pro mozek a svaly. Nadbytek glukózy tělo uloží v podobě glykogenu jako zásobu energie. Pokud už v játrech a svalech, kam se ukládá glykogen, není místo, glukóza se ukládá v podobě tělesných tuků do tukových zásob. Glukóza ovlivňuje vylučování inzulínu, na stoupající hladinu glukózy v krvi tělo reaguje zvýšeným vylučováním inzulínu a naopak. Vyšší množství inzulínu v těle vyvolává pocit hladu a potřebu cukru.

Fruktóza (ovocný cukr) patří mezi monosacharidy, je obsažena v ovoci, některé zelenině a v medu. Fruktóza se vstřebává až ve střevech a zpracovává se v játrech. Fruktóza se metabolizuje pouze v játrech na tuk, který se ukládá zejména v oblasti břicha. Nevyvolává vylučování inzulínu slinivkou břišní, proto bývá doporučována diabetikům jako náhradní sladidlo.

Výroba glukózo-fruktózového sirupu

Glukózo-fruktózový sirup (High Fructose Corn Syrup) je jak název napovídá, nejčastěji vyráběn z geneticky modifikované kukuřice, je proto sporné, zda lze glukózo-fruktózový sirup považovat za přírodní sladidlo. Při výrobě glukózo-fruktózového sirupu se nejprve zrno rozemele, oddělí se škrob a přidají se enzymy, které přemění část glukózy na fruktózu. K výrobě glukózo-fruktózového sirupu může být použita i pšenice, což je běžné hlavně u nás v Česku, rýže a další obiloviny a brambory.

Glukózo-fruktózový sirup je nepřítel nejen štíhlé linie

Významnou složkou glukózo-fruktózového sirupu je fruktóza, ve kterou se přeměnila část glukózy. Fruktóza se metabolizuje pouze v játrech na tuk, který se ukládá hlavně v oblasti břicha jako útrobní tuk, což má za následek kromě obezity vznik metabolických onemocnění včetně diabetu 2. typu, ztučnění jater, zvýšení hladiny kyseliny močové v krvi. Fruktóza se přeměňuje na tuky, které jsou z velké části triglyceridy, hojně přijímané v živočišných tucích. Nadbytečné triglyceridy se spolu s nadbytečným cholesterolem ukládají v podobě lipoproteinů ve vnitřních stěnách cév, kde vytvářejí aterosklerotické pláty a zužují cévy, čímž působí onemocnění srdce a cév. Fruktóza podporuje chuť k jídlu, některé vědecké studie dokonce zjistily, že fruktóza snižuje citlivost leptinu, hormonu sytosti, tím působí větší pocit hladu a následné přejídání se a tloustnutí a vyšší riziko všech nemocí způsobených obezitou.

Kde najdeme glukózo-fruktózový sirup

Glukózo-fruktózový sirup nemá pouze toto označení, ale bývá také označován termíny „přírodní cukr“, fruktózový sirup, glukózový sirup. Jelikož je glukózo-fruktózový sirup levnější a má vyšší sladivost než cukr, lze se s ním setkat v mnohých potravinách, např. v trvanlivém pečivu, některém sladkém pečivu, cukrovinkách, džusech, jogurtech, jogurtových nápojích, slaných pochutinách, šunce a dokonce i v masných výrobcích. Je-li na etiketě napsáno maso, musí výrobek obsahovat 100 % masa, což skutečně obsahuje, je to dáno legislativou. U masných výrobků je situace jiná, dle zákona nemusí masný výrobek obsahovat 100 % masa, a také ho obvykle neobsahuje, zato kromě různých látek obsahuje i glukózo-fruktózový sirup.

Jak se mu lze vyhnout

Glukózo-fruktózový sirup je přidáván do mnoha potravin, je proto třeba číst složení výrobků na obalu, např. v mletém masném výrobku by člověk běžně nehledal glukózo-fruktózový sirup. Přesto ho tam najde uvedený na etiketě na spodní straně vaničky.

Úplně se vyhnout glukózo-fruktózovému sirupu je téměř nemožné. Skrývá se v mnoha potravinách, např. sladkých nápojích (limonádách, džusech), trvanlivém pečivu, sušenkách, sladkostech a dalších pochutinách (např. slaných krekrech), do kterých je přidáván.

Otázkou zůstává,

proč je glukózo-fruktózový sirup přidáván do mnoha potravin, přestože má velký vliv na vznik obezity, o jejímž nárůstu se stále hovoří, proč není glukózo-fruktózový sirup nahrazen zdraví prospěšnou stévií, která je levná a nenáročná na pěstování. Těžko lze najít lepší potraviny pro nárůst tukových zásob než je izolovaná fruktóza a glukózo-fruktózový sirup.

Proč je fruktóza používaná jako sladidlo pro diabetiky, přestože podporuje obezitu a zhoršuje diabetes. Co je platné, že nemá vliv na hospodaření s inzulínem a glukózou, když působí obezitu, ukládání tuku zejména v oblasti břicha, což je rizikové pro vznik civilizačních chorob včetně diabetu, zhoršuje diabetes, zatěžuje játra a působí jejich ztukovatění. Proč se místo fruktózy, po které se tloustne, nepoužívá stévie, která má zanedbatelné množství kalorií.

Autor: Evžena Janovská | pondělí 17.3.2014 20:16 | karma článku: 21.46 | přečteno: 8444x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Marek Valiček

Radost jen tak. Třeba na gumě.

"...tak jsem koupila takovej ten balonek na gumě, pastelky a rumový pralinky, zabalila, odnesla na poštu a snad to vyjde."

19.10.2017 v 13:01 | Karma článku: 18.56 | Přečteno: 392 | Diskuse

Jana Slaninová

Domácí recepis proti bolesti hlavy

Jsou dny, kdy vás bolí hlava. Přes den se na lidi vrhají informace jako hladové lišky na králíčky. A v důsledku se hlava brání bolestí a nebo pnutím. A co ji prostě vypnout? Alespoň na chvíli.

19.10.2017 v 12:01 | Karma článku: 7.83 | Přečteno: 155 | Diskuse

Bedřich Marjanko

Malé předvolební zamyšlení

Naše vlast opět žije volbami. Politici se navzájem osočují, podávají žaloby, a hlavně slibují vše možné i mnohdy nemožné. I zdejší blogy se většinou zabívají tímto tématem, což pochopitelné. Dovolím si k tomu i já napsat pár řádků

19.10.2017 v 11:01 | Karma článku: 16.76 | Přečteno: 360 | Diskuse

Vladimír Aim

Zase osudová kampaň - a zas mám pocit, že jsem za blbce

Česká volební kampaň je svérázně nudná; opakují se patetické výkřiky o „osudovosti“ (jako vždy), znovu kandidují strany a osoby nehodící se ani na ponocné a opět slyšíme jen o něco o zemských škůdcích a nesvéprávné konkurenci.

19.10.2017 v 10:19 | Karma článku: 14.10 | Přečteno: 294 | Diskuse

Libuse Palkova

Jak napsat úspěšný blog

Tajemství úspěšnosti blogera tkví ve správném výběru vhodné fotografie. Přiznám se, že na to jsem nepřišla sama, poradila mi to jedna zdejší blogerka. A já blázen myslela, že tu jde především o psaní, asi jsem se mýlila.

19.10.2017 v 9:14 | Karma článku: 9.62 | Přečteno: 319 | Diskuse
Počet článků 12 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1973

Jsem rodačka z Prahy. Jako nutriční terapeutka se zajímám o výživu, zdravý životní styl a o vše, co s ním souvisí. Se zdravým životním stylem souvisí i zdraví naší peněženky. Kdo se utápí v dluzích, žije v chronickém stresu. Žije v tom druhu stresu, který poškozuje fyzické i psychické zdraví a který dlužníka odsuzuje k živoření do té doby, dokud nebude vyřešena jeho situace. Tato skutečnost mě přiměla doplnit si vzdělání v oboru konzultantka prevence předlužení v osobních financích. K mým zájmům patří také historie, kultura, literatura, příroda, ruční práce a také dobrovolnická činnost. Jako dobrovolnice píšu pro občanské sdružení Budu pomáhat www.budupomahat.cz o akcích a projektech, které pomáhají druhým.

 



Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.