Glukózo-fruktózový sirup pro naše zdraví?

Glukózo-fruktózový sirup je považován za neškodný pro naše zdraví. Jedná se přece o přirozený zdroj glukózy a fruktózy! Jenže pravda je poněkud jiná.

masný výrobek obsahující glukózo-fruktózový sirupEvžena Janovská

Není fruktóza jako fruktóza

Glukózo-fruktózový sirup obsahuje glukózu a fruktózu. Izolovaná fruktóza, obsažená v glukózo-fruktózovém sirupu nemá naše tělo stejné účinky jako fruktóza obsažená v ovoci. Ovoce kromě fruktózy obsahuje velké množství vlákniny, která působí pomalejší vstřebávání všech látek, i fruktózy. Ovoce obsahuje také mnoho enzymů, které se podílejí na štěpení sacharidů. Vlákninu ani enzymy v glukózo-fruktózovém sirupu nenajdeme.

 Složky glukózo-fruktózového sirupu

 Glukóza (hroznový cukr) je základní monosacharid, který se může podílet na složení jiných sacharidů, např. sacharózy (řepný cukr), laktózy (mléčný cukr), škrobů. Glukóza dodává tělu okamžité množství energie, glukóza je palivo pro mozek a svaly. Nadbytek glukózy tělo uloží v podobě glykogenu jako zásobu energie. Pokud už v játrech a svalech, kam se ukládá glykogen, není místo, glukóza se ukládá v podobě tělesných tuků do tukových zásob. Glukóza ovlivňuje vylučování inzulínu, na stoupající hladinu glukózy v krvi tělo reaguje zvýšeným vylučováním inzulínu a naopak. Vyšší množství inzulínu v těle vyvolává pocit hladu a potřebu cukru.

Fruktóza (ovocný cukr) patří mezi monosacharidy, je obsažena v ovoci, některé zelenině a v medu. Fruktóza se vstřebává až ve střevech a zpracovává se v játrech. Fruktóza se metabolizuje pouze v játrech na tuk, který se ukládá zejména v oblasti břicha. Nevyvolává vylučování inzulínu slinivkou břišní, proto bývá doporučována diabetikům jako náhradní sladidlo.

 Výroba glukózo-fruktózového sirupu

 Glukózo-fruktózový sirup (High Fructose Corn Syrup) je jak název napovídá, nejčastěji vyráběn z geneticky modifikované kukuřice, je proto sporné, zda lze glukózo-fruktózový sirup považovat za přírodní sladidlo. Při výrobě glukózo-fruktózového sirupu se nejprve zrno rozemele, oddělí se škrob a přidají se enzymy, které přemění část glukózy na fruktózu. K výrobě glukózo-fruktózového sirupu může být použita i pšenice, což je běžné hlavně u nás  v Česku, rýže a další obiloviny a brambory.

Glukózo-fruktózový sirup je nepřítel nejen štíhlé linie

Významnou složkou glukózo-fruktózového sirupu je fruktóza, ve kterou se přeměnila část glukózy. Fruktóza se metabolizuje pouze v játrech na tuk, který se ukládá hlavně v oblasti břicha jako útrobní tuk, což má za následek kromě obezity vznik metabolických onemocnění včetně diabetu 2. typu, ztučnění jater, zvýšení hladiny kyseliny močové v krvi. Fruktóza se přeměňuje na tuky, které jsou z velké části triglyceridy, hojně přijímané v živočišných tucích. Nadbytečné triglyceridy se spolu s nadbytečným cholesterolem ukládají v podobě lipoproteinů ve vnitřních stěnách cév, kde vytvářejí aterosklerotické pláty a zužují cévy, čímž působí onemocnění srdce a cév. Fruktóza podporuje chuť k jídlu, některé vědecké studie dokonce zjistily, že fruktóza snižuje citlivost leptinu, hormonu sytosti, tím působí větší pocit hladu a následné přejídání se a tloustnutí a vyšší riziko všech nemocí způsobených obezitou.

Kde najdeme glukózo-fruktózový sirup

Glukózo-fruktózový sirup nemá pouze toto označení, ale bývá také označován termíny „přírodní cukr“, fruktózový sirup, glukózový sirup. Jelikož je glukózo-fruktózový sirup levnější a má vyšší sladivost než cukr, lze se s ním setkat v mnohých potravinách, např. v trvanlivém pečivu, některém sladkém pečivu, cukrovinkách, džusech, jogurtech, jogurtových nápojích, slaných pochutinách, šunce a dokonce i v masných výrobcích. Je-li na etiketě napsáno maso, musí výrobek obsahovat 100 % masa, což skutečně obsahuje, je to dáno legislativou. U masných výrobků je situace jiná, dle zákona nemusí masný výrobek obsahovat 100 % masa, a také ho obvykle neobsahuje, zato kromě různých látek obsahuje i glukózo-fruktózový sirup.

Jak se mu lze vyhnout

Glukózo-fruktózový sirup je přidáván do mnoha potravin, je proto třeba číst složení výrobků na obalu, např. v mletém masném výrobku by člověk běžně nehledal glukózo-fruktózový sirup. Přesto ho tam najde uvedený na etiketě na spodní straně vaničky.

Úplně se vyhnout glukózo-fruktózovému sirupu je téměř nemožné. Skrývá se v mnoha potravinách, např. sladkých nápojích (limonádách, džusech), trvanlivém pečivu, sušenkách, sladkostech a dalších pochutinách (např. slaných krekrech), do kterých je přidáván.

Otázkou zůstává,

proč je glukózo-fruktózový sirup přidáván do mnoha potravin, přestože má velký vliv na vznik obezity, o jejímž nárůstu se stále hovoří, proč není  glukózo-fruktózový sirup nahrazen zdraví prospěšnou stévií, která je levná a nenáročná na pěstování. Těžko lze najít lepší potraviny pro nárůst tukových zásob než je izolovaná fruktóza a glukózo-fruktózový sirup.

Proč je fruktóza používaná jako sladidlo pro diabetiky, přestože podporuje obezitu a zhoršuje diabetes. Co je platné, že nemá vliv na hospodaření s inzulínem a glukózou, když působí obezitu, ukládání tuku zejména v oblasti břicha, což je rizikové pro vznik civilizačních chorob včetně diabetu, zhoršuje diabetes, zatěžuje játra a působí jejich ztukovatění. Proč se místo fruktózy, po které se tloustne, nepoužívá stévie, která má zanedbatelné množství kalorií.

Autor: Evžena Janovská | pondělí 17.3.2014 20:16 | karma článku: 23,47 | přečteno: 9080x
  • Další články autora

Evžena Janovská

Nenapravitelná kukačka

16.7.2023 v 21:36 | Karma: 4,69

Evžena Janovská

Volte srdcem

7.10.2021 v 4:02 | Karma: 8,59

Evžena Janovská

Proč se ne(nechat) očkovat?

29.8.2021 v 23:50 | Karma: 24,74

Evžena Janovská

Přepíšeme dějiny?

11.5.2020 v 16:55 | Karma: 35,60

Evžena Janovská

Jahody nejen pro hubnutí

25.5.2014 v 20:16 | Karma: 11,16

Evžena Janovská

Zima bez nachlazení? Jde to!

4.12.2013 v 20:20 | Karma: 11,33

Evžena Janovská

Proč tloustneme?

19.11.2013 v 6:05 | Karma: 5,09
  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1888x
Jsem rodačka z Prahy. Jako nutriční terapeutka se zajímám o výživu, zdravý životní styl a o vše, co s ním souvisí. Se zdravým životním stylem souvisí i zdraví naší peněženky. Kdo se utápí v dluzích, žije v chronickém stresu. To se negativně podepíše na jeho psychickém a následně i fyzickém zdraví. .Jako zvídavá žena se zajímám o dění kolem sebe, historii, kulturu, literaturu, krásu, přírodu, ruční práce. 

 

Seznam rubrik

Oblíbené stránky