Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jahody nejen pro hubnutí

25. 05. 2014 20:16:39
Toto chutné a zdravé ovoce znali již pravěcí lidé, ve starověkém Římě byly považovány za lahůdku, ve středověku nesměly chybět na zámeckých hostinách. Díky minimálnímu obsahu kalorií si dopřát i větší množství jahod a navíc mají sladkou chuť.
jahody s jogurtem a kiwijahody s jogurtem a kiwiEvžena Janovská

Co obsahují

Bohatý koktejl zdravé prospěšných látek obsažených v jahodách z nich činí ovoce s nejvyššími antioxidačními účinky. Jahody obsahují nejen velké množství vody, vlákniny a vitamínů skupiny B, vitamínu C, A, E, beta karotenu a kyseliny listové. Jsou také zdrojem mnoha minerálních látek, např. bóru, draslíku, fluoru, fosforu, hořčíku, kobaltu, síry, zinku, manganu a vápníku a také tříslovin, přírodní kyseliny salicylové a tzv. fotochemikálií. Fytochemikálie jsou látky s antioxidačními, protizánětlivými a protirakovinnými účinky. Jahody jsou jedním z mála ovoce, které obsahuje kyselinu ellagovou, která má antioxidační a proti rakovinné účinky. Antokyaniny obsažené v jahodách jim dodávají nejen červenou barvu, ale také snižují syntézu cholesterolu v játrech a působí jako silné antioxidanty.

Jahody pro naše zdraví

Díky vysokému obsahu přírodní kyseliny acetylsalicylové jsou jahody vhodné proti nachlazení i revmatismu. Kyselina salicylová je podobná látce, ze které je vyroben acylpyrin. Jahody pomáhají také při zácpě, ledvinových kamenech, zlepšují proudění krve v cévách a mají také protinádorové účinky. Jahody posilují imunitu a jsou také vhodné pro štíhlou linii.

Jahody pro štíhlou linii

Jahody jsou ideální potravinou pro hubnutí díky vysokému obsahu vody, nízkému obsahu kalorií a velkému množství vlákniny. Vláknina dodá pocit sytosti, zrychluje pohyb střev a také zpomaluje vstřebávání sacharidů, tuků. Jahody mají také nízký glykemický index a to je řadí k vhodným potravinám při hubnutí. Jahody patří spolu s rybízem, ananasem, kiwi, citrony, pomelem, limetkami, grepy k druhům ovoce s nejnižším obsahem kalorií. 100 g jahod obsahuje 147 kJ.

Jahody nejsou vhodné pro každého

Jahody obsahují kyselinu acetylsalicylovou, která patří mezi salicyláty, látky, které obsahuje acylpyrin. Lidé s alergií na acylpyrin by se měli jahodám vyhnout. Stejně tak lidé s alergií na jahody- Zrníčka jahod mohou dráždit střeva, proto by se měli vyhnout jahodám i lidé, kteří musí mít stravu, která šetří jejich trávicí trakt, např. při onemocnění střev.

Jahody v naší kuchyni

Nejlepší jsou čerstvé jahody, ale ne vždy jsou k dostání za přijatelnou cenu. V době mimo sezónu jsou řešením mražené jahody. Mražení je nejšetrnější způsob konzervace, jahody si uchovávají všechny látky, včetně vitamínu C, vitamín C se ničí varem, ne mrazem.

Z jahod se dá také připravit chutný džem a kompot. Jahody v džemu i v kompotu ztrácejí pouze vitamín C, ostatní látky si zachovávají. Nevýhodou džemů a kompotů je vyšší obsah cukru.

Jahody s jogurtem, tvarohem, palačinkami, jahodová bublanina, jahodové knedlíky jsou známá jídla z jahod. Z jahod lze připravit ovocný dezert bez cukru, bez tuku a dokonce i bez mouky. Jahody se hodí také ke kuřecímu a krůtímu masu.

Ovocný salát s krůtím masem (1 porce)

Suroviny: 100 g krůtích prsou, 70 g jahod, 70 g ananasu (nejlépe čerstvého), 1 polévková lžíce (10 ml) oleje, 10 ml šťávy z citronu 5 g mandlových lupínků, sůl

Postup: Omytá krůtí prsa osolíme a opečeme z obou stran na rozpáleném oleji. Jahody omyjeme a nakrájíme na kousky. Ananas oloupeme a nakrájíme na kostky. Jahody smícháme s ananasem a šťávou z citronu. Opečené maso nakrájíme na kostky a smícháme s ovocem. Zdobíme drcenými mandlovými lupínky. Salát můžeme jíst samostatně nebo ho můžeme podávat s vařenou hnědou neloupanou rýží.

Dietní dezert s jahodami (1 porce)

Suroviny: 70 g jahod, 50 g kiwi, 50 g mandarinky, 5 g mandlových lupínků, 2,5 g agaru (agar je mořská řasa, náhrada želatiny, je rozpustná v horké vodě v poměru 10 g agaru na 1 l vody)

Postup: Jahody omyjeme, kiwi a mandarinky oloupeme. Jahody nakrájíme na kostky, kiwi na kolečka a mandarinky rozdělíme na díly. Ovoce dáme do formy, posypeme mandlovými lupínky, zalijeme agarem, rozpuštěným v horké vodě a necháme ztuhnout. Pro lepší chuť můžeme dát vychladit do ledničky. Vychlazený dezert můžeme zdobit čerstvými lístky meduňky.

Autor: Evžena Janovská | neděle 25.5.2014 20:16 | karma článku: 10.13 | přečteno: 1197x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Marek Valiček

Radost jen tak. Třeba na gumě.

"...tak jsem koupila takovej ten balonek na gumě, pastelky a rumový pralinky, zabalila, odnesla na poštu a snad to vyjde."

19.10.2017 v 13:01 | Karma článku: 18.56 | Přečteno: 392 | Diskuse

Jana Slaninová

Domácí recepis proti bolesti hlavy

Jsou dny, kdy vás bolí hlava. Přes den se na lidi vrhají informace jako hladové lišky na králíčky. A v důsledku se hlava brání bolestí a nebo pnutím. A co ji prostě vypnout? Alespoň na chvíli.

19.10.2017 v 12:01 | Karma článku: 7.83 | Přečteno: 155 | Diskuse

Bedřich Marjanko

Malé předvolební zamyšlení

Naše vlast opět žije volbami. Politici se navzájem osočují, podávají žaloby, a hlavně slibují vše možné i mnohdy nemožné. I zdejší blogy se většinou zabívají tímto tématem, což pochopitelné. Dovolím si k tomu i já napsat pár řádků

19.10.2017 v 11:01 | Karma článku: 16.76 | Přečteno: 360 | Diskuse

Vladimír Aim

Zase osudová kampaň - a zas mám pocit, že jsem za blbce

Česká volební kampaň je svérázně nudná; opakují se patetické výkřiky o „osudovosti“ (jako vždy), znovu kandidují strany a osoby nehodící se ani na ponocné a opět slyšíme jen o něco o zemských škůdcích a nesvéprávné konkurenci.

19.10.2017 v 10:19 | Karma článku: 14.10 | Přečteno: 294 | Diskuse

Libuse Palkova

Jak napsat úspěšný blog

Tajemství úspěšnosti blogera tkví ve správném výběru vhodné fotografie. Přiznám se, že na to jsem nepřišla sama, poradila mi to jedna zdejší blogerka. A já blázen myslela, že tu jde především o psaní, asi jsem se mýlila.

19.10.2017 v 9:14 | Karma článku: 9.62 | Přečteno: 319 | Diskuse
Počet článků 12 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1973

Jsem rodačka z Prahy. Jako nutriční terapeutka se zajímám o výživu, zdravý životní styl a o vše, co s ním souvisí. Se zdravým životním stylem souvisí i zdraví naší peněženky. Kdo se utápí v dluzích, žije v chronickém stresu. Žije v tom druhu stresu, který poškozuje fyzické i psychické zdraví a který dlužníka odsuzuje k živoření do té doby, dokud nebude vyřešena jeho situace. Tato skutečnost mě přiměla doplnit si vzdělání v oboru konzultantka prevence předlužení v osobních financích. K mým zájmům patří také historie, kultura, literatura, příroda, ruční práce a také dobrovolnická činnost. Jako dobrovolnice píšu pro občanské sdružení Budu pomáhat www.budupomahat.cz o akcích a projektech, které pomáhají druhým.

 



Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.