Jahody nejen pro hubnutí

Toto chutné a zdravé ovoce znali již pravěcí lidé, ve starověkém Římě byly považovány za lahůdku, ve středověku nesměly chybět na zámeckých hostinách. Díky minimálnímu obsahu kalorií si dopřát i větší množství jahod a navíc mají sladkou chuť.

jahody s jogurtem a kiwiEvžena Janovská

Co obsahují

Bohatý koktejl zdravé prospěšných látek obsažených v jahodách z nich činí ovoce s nejvyššími antioxidačními účinky. Jahody obsahují nejen velké množství vody, vlákniny a vitamínů skupiny B, vitamínu C, A, E, beta karotenu a kyseliny listové. Jsou také zdrojem mnoha minerálních látek, např. bóru, draslíku, fluoru, fosforu, hořčíku, kobaltu, síry, zinku, manganu a vápníku a také tříslovin, přírodní kyseliny salicylové a tzv. fotochemikálií. Fytochemikálie jsou látky s antioxidačními, protizánětlivými a protirakovinnými účinky. Jahody jsou jedním z mála ovoce, které obsahuje kyselinu ellagovou, která má antioxidační a proti rakovinné účinky. Antokyaniny obsažené v jahodách jim dodávají nejen červenou barvu, ale také snižují syntézu cholesterolu v játrech a působí jako silné antioxidanty.

Jahody pro naše zdraví

Díky vysokému obsahu přírodní kyseliny acetylsalicylové jsou jahody vhodné proti nachlazení i revmatismu. Kyselina salicylová je podobná látce, ze které je vyroben acylpyrin. Jahody pomáhají také při zácpě, ledvinových kamenech, zlepšují proudění krve v cévách a mají také protinádorové účinky. Jahody posilují imunitu a jsou také vhodné pro štíhlou linii.

Jahody pro štíhlou linii

Jahody jsou ideální potravinou pro hubnutí díky vysokému obsahu vody, nízkému obsahu kalorií a velkému množství vlákniny. Vláknina dodá pocit sytosti, zrychluje pohyb střev a také zpomaluje vstřebávání sacharidů, tuků. Jahody mají také nízký glykemický index a to je řadí k vhodným potravinám při hubnutí. Jahody patří spolu s rybízem, ananasem, kiwi, citrony, pomelem, limetkami, grepy k druhům ovoce s nejnižším obsahem kalorií. 100 g jahod obsahuje 147 kJ.

Jahody nejsou vhodné pro každého

Jahody obsahují kyselinu acetylsalicylovou, která patří mezi salicyláty, látky, které obsahuje acylpyrin. Lidé s alergií na acylpyrin by se měli jahodám vyhnout. Stejně tak lidé s alergií na jahody- Zrníčka jahod mohou dráždit střeva, proto by se měli vyhnout jahodám i lidé, kteří musí mít stravu, která šetří jejich trávicí trakt, např. při onemocnění střev.

Jahody v naší kuchyni

Nejlepší jsou čerstvé jahody, ale ne vždy jsou k dostání za přijatelnou cenu. V době mimo sezónu jsou řešením mražené jahody. Mražení je nejšetrnější způsob konzervace, jahody si uchovávají všechny látky, včetně vitamínu C, vitamín C se ničí varem, ne mrazem.

 Z jahod se dá také připravit chutný džem a kompot. Jahody v džemu i v kompotu ztrácejí pouze vitamín C, ostatní látky si zachovávají. Nevýhodou džemů a kompotů je vyšší obsah cukru.

 Jahody s jogurtem, tvarohem, palačinkami, jahodová bublanina, jahodové knedlíky jsou známá jídla z jahod. Z jahod lze připravit ovocný dezert bez cukru, bez tuku a dokonce i bez mouky. Jahody se hodí také ke kuřecímu a krůtímu masu.

Ovocný salát s krůtím masem (1 porce)

Suroviny: 100 g krůtích prsou, 70 g jahod, 70 g ananasu (nejlépe čerstvého), 1 polévková lžíce (10 ml) oleje, 10 ml šťávy z citronu 5 g mandlových lupínků, sůl

Postup: Omytá krůtí prsa osolíme a opečeme z obou stran na rozpáleném oleji. Jahody omyjeme a nakrájíme na kousky. Ananas oloupeme a nakrájíme na kostky. Jahody smícháme s ananasem a šťávou z citronu. Opečené maso nakrájíme na kostky a smícháme s ovocem. Zdobíme drcenými mandlovými lupínky. Salát můžeme jíst samostatně nebo ho můžeme podávat s vařenou hnědou neloupanou rýží.

 

                        Dietní dezert s jahodami (1 porce)

Suroviny: 70 g jahod, 50 g kiwi, 50 g mandarinky, 5 g mandlových lupínků, 2,5 g agaru (agar je mořská řasa, náhrada želatiny, je rozpustná v horké vodě v poměru 10 g agaru na 1 l vody)

Postup: Jahody omyjeme, kiwi a mandarinky oloupeme. Jahody nakrájíme na kostky, kiwi na kolečka a mandarinky rozdělíme na díly. Ovoce dáme do formy, posypeme mandlovými lupínky, zalijeme agarem, rozpuštěným v horké vodě a necháme ztuhnout. Pro lepší chuť můžeme dát vychladit do ledničky. Vychlazený dezert můžeme zdobit čerstvými lístky meduňky.

Autor: Evžena Janovská | neděle 25.5.2014 20:16 | karma článku: 11,16 | přečteno: 1236x
  • Další články autora

Evžena Janovská

Nenapravitelná kukačka

16.7.2023 v 21:36 | Karma: 4,69

Evžena Janovská

Volte srdcem

7.10.2021 v 4:02 | Karma: 8,59

Evžena Janovská

Proč se ne(nechat) očkovat?

29.8.2021 v 23:50 | Karma: 24,74